A

Ahmet Ayık

Ahmet Ayık Biyografisi

Pehlivan; Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu

Ahmet Ayık, 31 Mart 1938 tarihinde Sivas’ın Doğanşar ilçesine alt Eskiköy’de doğmuştur. Babası Ömer Ayık’dır. Ahmet AYIK, bununla beraber Sultan Abdülaziz’in pehlivanlarından olan, Karaoğlan’ın torunlarındandır. Ahmet Ayık, ufak yaşlardan itibaren, Dini ve Ulusal Bayramlarda, Köy düğünleri ve panayırlarda karakucak güreşleri yapmaya başladı. 12-13 yaşlarında iken, İstanbul’da çalışan Ağabeyinin yanında giderek ŞİŞLİ gençlik kulübüne tescil oldu ve ilk kere burada minder güreşi ile tanıştı. sonra İstanbul Fatih Güreş kulübünde Beşiktaş Jimnastik Kulübünü temsilen Lisanslı pehlivan olarak, gençler arası İstanbul şampiyonasına katıldı. 1956 yılında tekrar memleketi olan Sivas’a fazla sevdiği Babasının istediği üzerine geri döndü. Takriben iki sene Sivas ve yöresinde güreşlere katılarak yörenin ünlü Başpehlivanlarından biri oldu.

Ahmet Ayık, 1958 yılında Giresun Jandarma Alay Komutanlığı emrinde askerlik görevini yaptı. Askerliği esnasında yapılan güreş ldu. Akabinde ANKARA Jandarma gücüne görevlendirildi. Ankara birinciliği ve Silahlı kuvvetler şampiyonu oldu.

bu vesileyle Türk Güreşinin amblem isimlerinden Yaşar Doğu, Celal Atik Ve Halit Balamir gibi Milli Takım hocalarının dikkatini çeken Ahmet AYIK, 1960 yılında Ulusal Takıma gösteri edildi. Askerlik dönüşü memleketine döndüğünde babası geri dönmesine müsade vermeyince bir buçuk yıl fazla sevdiği minder güreşine duraklamak zorunda kaldı. Bu süre zarfında köyünde çiftçilik yapar, bir yana da yörede yapılan karakucak güreşlerine katılır. 1961 yılının Ekim ayında Adana’da “Karakucak Türkiye Şampiyonası’ndaki başaltı güreşlerinde bütün rakiplerini yenerek 6 adet altını ödül alıp köyüne bir kahraman gibi döndü. Artık o, Türkiye Karakucak Şampiyonudur.

Kayseri Tayyare fabrikası, (Hava İkmal M Ankara’ya güreşçi aramaya gelir. Milli Ekip hocalarından Halit BALAMİR göre, Ahmet AYIK ismi ve adresi verilir. Bunun üzerine Hava Binbaşı Ahmet ELBİRLİK ile Antrenör İbrahim ÖNDER Kayseri’den Sivas’a gelirler, Sivas’dan motosiklet ile köye gelerek Babası Ömer AYIK ile tanışırlar. Ahmet AYIK’dan koskocoman şampiyonluklar beklediklerini, ülkemizin gurur kaynağı olacağını, İstiklal marşımızı tüm dünyaya dinleteceğini söylerler. Bu konuşmalardan etkilenen babası Ömer AYIK ikna olur, ve dönüşü için müsaade eder. Kayseri Tayyare fabrikası Hava İkmal Merkez Hava gücünde lisanslı sporcu olarak müsabakalara katılır. Müteakiben; Kısa süreli İstanbul Denizbank spor ve Batman petrol sporda, 14 sene Ankaragücü (MKA) spor kulübünde güreş yapan Ahmet AYIK toplam 17 takvim bu süreye, 10 Türkiye Şampiyonluğu, 1 Adriyatik kupası ikinciliği, 1 Akdeniz oyunları şampiyonluğu, 1 Balkan şampiyonluğu, 1 Uluslar arası Turnuva şampiyonluğu, 2 Avrupa şampiyonluğu, 1 Avrupa ikinciliği, 2 Dünya şampiyonluğu, 1 Dünya ikinciliği, 1 olimpiyat şampiyonluğu ve bir de olimpiyat ikinciliğini sığdırmıştır.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Alicia Keys

1962 yılında Milli Takıma girerek Belgrat’ta yapılan “Adriyatik Kupasında” 87 kiloda ikinci olan Ahmet Ayık, o yıl İran takımıyla yapılan milli maçta yine şampiyon geldi. 1963 yılında Konya’da Japonlarla özel maçta dinç rakiplerini yenmeyi başardı. Benzer yıl İtalya’nın Napoli şehrinde yapılan Akdeniz oyunlarına serbest stilde katılarak 97 kiloda kazanan oldu. Bir yıl daha sonra 1964’te Romanya’nın Köstence şehrinde yapılan Balkan Şampiyonasının son maçında Bulgar rakibini tuşlayarak Balkan Şampiyonu unvanını elde etti.

1965 yılında Manchester’da yapılan Dünya Şampiyonasında, Dünyanın yenilmez kabul ettiği meşhur Rus güreşçi Alexander MEDVED’i yenerek Dünya Şampiyonu olmasıyla, tüm başarılarını taçlandırmış ve Ahmet AYIK adını dünyaya ezberletmiştir.

1968 yılında Türkiye şampiyonasında 8 maç yaptı ve hepsinin toplamı 6 dakika sürdü. 1969 yılında milli takım gürek, 2 Avrupa” dahası Dünya Şampiyonası’nın altın madalyalarını boynuna takmadı. 1970’in ilk aylarında İzmir Alsancak Atatürk spor salonunda yapılan Türkiye şampiyonasında bütün rakiplerini yenerek kazanan oldu.

12 Eylül 1970 tarihinde, Mithatpaşa Stadyumunda düzenlenen ihtişamlı bir Jübile ile Faal spor yaşamını noktalamış ve ticarete atılmıştır.

Ahmet Ayık, 12 Eylül 1970 tarihinde aktif spor hayatından çekilmiştir.

Ahmet Ayık, 17 Mart 1978 – 25 Eylül 1978 tarihleri arasında Türkiye Güreş Federasyon Başkanlığı yaptı ve kendi isteği ile istifa ederek ayrıldı.

1980 yılında 12 kurucu üye ile birlikte Türk Güreş Vakfının kurulmasında öncülük etti.

1988 yılında Türk Güreşi’ni özendirmek maksadıyla, Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın Güreş yaşamını konu bölge üç bölümlük dizi halinde “Kurtdereli Mehmet Pehlivan” filminde başrol oynamıştır. TRT’de yayınlanan filmin gelir ve telif haklarını Türk Güreş Vakfına bağışlayan Ahmet AYIK 1993 yılında kurucusu olduğu Türk Güreş Vakfı Başkanlığına seçilmiştir.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Ayşe Hatun Önal

1996 yılının Aralık ayında seçimle yeniden Güreş Federasyonluğu Başkanlığı’na seçilen Ahmet AYIK 1997 Yılında “DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI” ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel göre ödüllendirilmiştir. 1998 Yılında FILA yönetim kurulu üyeliğine seçilen AYIK’ın 2000 Yılında Güreş Federasyonu Başkanlığı görevi sona ermiştir.

2003 Yılında Moğolistan Üniversitesi göre”FAHRİ DOKTORA” ünvanı ile onurlandırılmıştır.

Ahmet Ayık, Sivas’ta; 1 İlkokul, 1 Ortaokul, 1 Lise, 2 Camii, 4 Çeşme, kendi ismi verilen Doğanşar İlçe Merkezinde bir park yaptırmış ve 2008 yılında “TBMM ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜNE” değer görülmüştür.

Doğanşar Belediyesinin talebi üstüne heykeli dikilmiş ve açılışı dönemin Spordan Sorumluluk Sahibi Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin göre yapılmıştır.

2010 Yılında Moskova’da yapılan FILA Kongresindeki seçimlerde, FILA Birli Başkanlığı görevine getirilmiştir.

Ahmet Ayık, 1957 yılında evlendiği Fatma Ayık 2016 yılında vefat etti. 1958 yılında ilk çocuğu Osman doğdu. 3 çocuğu vardır.

ULUSLARARASI BAŞARILARI :
1962 – YUGOSLAVYA, BELGRAD – ADRİYATİK KUPASI (87 KG) 2.
1963 – İTALYA, NAPOLİ – AKDENİZ OYUNLARI (97 KG) 1.
1964 – ROMANYA, KÖSTENCE – BALKAN ŞAMPİYONASI (87 KG) 1.
1964 – JAPONYA, TOKYO – OLİMPİYAT (Yenilmeden ) (97 KG.) 2.
1965 – RUSYA, TİFLİS – ULUSLARARASI TURNUVA (En teknik güreşçi) (97 KG) 1.
1965 – İNGİLTERE, MANCHESTER – DÜNYA ŞAMPİYONASI (97 KG) 1.
1966 – ALMANYA, KALSUHRE – AVRUPA ŞAMPİYONASI (97 KG) 2.
1966 – AMERiKA, TOLEDO – DÜNYA ŞAMPİYONASI (Yenilmeden) (97 KG) 2.
1967 – TÜRKİYE, İSTANBUL – AVRUPA ŞAMPİYONASI (97 KG) 1.
1967 – HİNDİSTAN, YENİ DELHİ – DÜNYA ŞAMPİYONASI (97 KG) 1.
1968 – MEKSİKA, MEKSİKO CITY – OLİMPİYAT (97 KG) 1.
1970 – D.ALMANYA, DOGU BERLİN – AVRUPA ŞAMPİYONASI (100KG) 1.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Anna Kournikova
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı