E

E. T. A. Hoffmann

E. T. A. Hoffmann Biyografisi

Tanınmış Alman hikayecisidir. Bununla Birlikte besteci, nefret hikâyeleri yazarı, karikatürist, orkestra şefi ve avukattır.

E. T. A. Hoffmann, 24 Ocak 1776 tarihinde Almanya, Königsberg’de doğmuştur. Bütün adı Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann’dır. Bu yazarı cümbür cemaat minik adlarının ilk harfleriyle tanır ve bunlar da E.T.A.’dır. Çünkü Hoffmann, müziğe ve müziğin en kibar ve aklıselim dehası Wolfgang Amadeus Mozart‘a duyduğu hayranlığın onuruna, adlarının arasına Amadeus adını da katmıştır. Ve böylece bütün adı Ernst Theodor Willhelm Amadeus Hoffmann olmuştur. 1805 yılında Wolfgang Amadeus Mozart onuruna Wilhelm olan birincil adı Amadeus olarak değiştirildi. Çoğunlukla literatürde ismi E.T.A. Hoffmann olarak da geçer. Babasının alkolik, annesinin histerik olması sebebi ile boşandılar ve Hoffmann annesi ile kaldı. Büyükannesinin evinde büyüdü. 1782 – 1791 yılları aralarında okulda müzik ve resim için özel dersler aldı.

E. T. Aları aralarında Königsberg Hukuk Fakültesinde hukuk öğrenimini yaptıktan sonradan yine aynı şehirde avukatlığa başladı.

1798 yılında kuzeni Sophie Wilhelmine Constantine ile nişanlandı. Aynı sene Berlin’e taşındı. Hoffmann burada Temyiz Mahkemesinde iki yıl çalıştı. 1802 yılında nişanlısından ayrıldı.

1800 yılında Posen’e devlet memurluğuna atandı ve Prusya’nın işgali aşağıda bulunan Polonya’da çalışmaya başladı. Lakin hükümet makamlarının halini karikatürize ettiği için sürgün olarak Plozk adındaki minik bir kasabaya gönderildi. Hoffmann, burada kendini tamamen müziğe verdi. Çoğu eser besteledi. 1802 yılında nişanlısından ayrıldı. E. T. A. Hoffmann, 1802 yılında Marianna Tekla Michalina Rorer ile evlendi.

1804’te Varşova’ya yerleşti. İşlerinin arasında eser bestelemeye de bol bol zaman buluyordu.

1806 yılında Prusya’nın Napolyon Bonapart güçleri tarafınna ve Fransızlar’ın Varşova’yı istila etmelerine değin bu görevinde kaldı. O günden sonra 1814 yılına değin gayet tedirgin ve tedirgin bir yaşam sürdü. Bir ara Bamberg ve Dresden’de tiyatro müdürlüğü yaptı. E. T. A. Hoffmann, 1814 yılına dek müzik eleştirmenliği ve tiyatrolarda müzik yönetmenliği yaptı. Sonraları yeniden orkestra şefi olarak Leipzig’de ve Dresden’de çalıştı. 1911 yılında Arlequin adlı bir bale besteledi. 1814 yılında Berlin’de mesleğine, yani avukatlığa döndü. Bir yandan da dergilerde, o zamanlar fazla ilgi gören almanaklarda şiirler, öyküler ve denemeler yazıyordu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Erol Aksoy

E. T. A. Hoffmann, Berlin’de kaldığı vakit içinde hiç durmaksızın öykü yazmıştır. Hoffmann’ın hikayelerinin yanına besteleri ve diğer dağıtılmış eserleri zayıf kalır. Yazan olağanüstü gizemli olaylara fazla meraklıydı. Hikayelerinin de asıl konuları hep bu tema üzerine kurulmuştur. Alman edebiyatının romantizm hareketinin öncülerinden biri farzedilen Hoffmann’ın eserleri sadece konu bakımından yok aynı zamanda konunun realist bir deyimle yazılı olması bakımından da siklet taşımaktadır.

E. T. A. Hoffmann’ın besteci olarak yarattığı en hoş eseri “Undine” operasıdır. Jacques Offenbach’a “Hoffmann’ın Hikayeleri” adındaki opereti ilham etmiş olması bakımından da müzik tarihlerinde yer almıştır.

Alman Romantizmi’nin ilk yazarlarından olan dostu Friedrich de la Motte Fouque’nin Undine adlı masalını operalaştırması da bu döneme rastlar. Hoffmann, 1814 yılından itibaren edebiyata yöneldi. 1814-1815 tarihli Phantasiestücke in Callots Manier adlı öykü kitabı, yazar olarak ün kazanmasını sağladı. 1816 yılında yeniden devlet hizmetine girerek Berlin Temyiz Mahkemesi’nde yargıçlık yapmaya başladı.

Şeytanın İksirleri (1815-1816) ve Kedi Murr’un Hayat Felsefesi (1820-1822) adlı yapıtları büyük alaka fark etti. Hoffmann’ın peri masallarından mucizevi felai eserleri, Peter İlyiç Çaykovski’nin bale süiti Fındıkkıran da dahil elde etmek üzere pek çok opera bestesine esin kaynağı oldu. Eserleriyle Honoré de Balzac, George Sand ve Théophile Gautier gibi isimlerin saygısını kazandı; Victor Hugo, Charles Pierre Baudelaire, Guy de Maupassant, Aleksandr Puşkin, Fyodor Dostoyevski ve Edgar Allan Poe’yu etkiledi.

E. T. A. Hoffmann, 1802 yılında Marianna Tekla Michalina Rorer ile evlendi. 1805 yılında sonradan kızı Cäcilia doğdu.

E. T. A. Hoffmann, 25 Haziran 1822 tarihinde 46 yaşında iken Almanya, Berlin’de ölmüştür.

Kitapları :
1822 – Meister Floh
1820 – Kedi Murr’un Dünya Görüşü
1820 – Matmazel Scuderi
1819 – Uğursuz Servet
1819 – Serapion Kardeşler
1819 – Ufak Zaches
1816 – Nussknacker und Mausekönig (Fındıkkıran ile Fare Kral)
1817 – Das Ode Haus (Gamlı Konut)
1817 – Die Nachtstücke (Gece Tabloları)
1815 – Die Elixiere des Teufels (Şeytanın İksiri)
1814 – Der goldne Topf. Ein Märchen aus der neuen Zeit (Altın Kase)
1814 – 1815 – Callot Üslubunda Şahane Parçalar
1813 – Kum Adam
1812 – DonJuan
1809 – Ritter Gluck (Şövalye Gluck)

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Ekrem Pakdemirli
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı