E

Enver Sedat

Enver Sedat Biyografisi

Darı‘ın üçüncü cumhurbaşkanıdır.
Enver Sedat, 25 A şehrinin Ebu’l-Kum köyünde 13 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İsmi Enver Paşa’ya atfen verilmiştir.

İlk ve orta tahsilini tamamladıktan daha sonra askerî okula girdi. 1938’de Askerî Akademiyi bitirdi. Darı’da İngiliz hâkimiyetine bitirmek için Almanların desteği ile düzenlenen dağıtılmış komplolara katıldı. İngilizler göre tutuklandı ise de çok geçmeden hapisten kaçtı. İngiliz hâkimiyetine ve krallık yönetimine son vermek için Cemal Nâsır tarafından kurulan bakımlı Hür Subaylar Örgütüne girdi. Örgütün 1952’de yönetime el koymasından sonra, yeni yönetimin sözcülüğünü yaptı. . 1956’da Devlet Bakanı, 1957-61 arasında Arap Sosyalist Birliğinin Genel Sekreteri oldu. 1957-1960 arasında Halk Müziği Meclisi Başkan Vekilliği; 1960-69 arasında ise Halk Meclisi Başkanlığı yaptı. Cumhurbaşkanı Nâsır kadar 20 Aralık 1969’da Cumhuriyet İkinci Başkanlığına atandı.

1938 yılında askeri okuldan mezun olduktan sonra Darı ordusunun değişik kademelerinde tayin yaalışma arkadaşı Cemal Abdül Nasır’la beraber Kral Faruk’u devirdikleri “Serbest Subaylar” darbesine katıldı. Darbeden sonra kısa bir vakit Muhammed Necip’in cumhurbaşkanlığının arkasında başa geçen Cemal Abdül Nasır’ın yardımcısı oldu. 1960-1969 yılları aralarında Darı Meclis Başkanlığı görevini yürüttü.

Nasır 28 Eylül 1970’de ölünce onun yerine Darı Cumhurbaşkanı oldu. 6 Ekim 1981’de bir askeri merasim esnasında öldürülene dek 11 sene Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Enver Sedat‘ın eşi Kâinat Sedat halen hayattadır ve ABD’nin çeşitli üniversitelerinde ders vermektedir. Enver Sedat‘ın Nuha Lubna ve Nana isminde üç kızı ve Cemal isminde bir oğlu vardır.

1973 yılında meydana gelen Yom Kippur Savaşı’ndan sonradan 1975’te Sovyetler Birliği ile ilişkileri kesmiş ve İsrail’le Kudüs’ü ziyaret ettiği 19 Kasım 1977 tarihinden itibaren iyi ilişkiler geliştirmiş 17 Eylül 1978’de ABD’nin arabuluculuğunda İsrail’le masaya oturarak Camp David Sözleşmesini imzalamıştır. Bu antlaşma ile İsrail kadar Altı Gün Savaşı’nda ele geçirilen Sina Yarımadası Mısır’a geri verilmiştir. Barıştırma çabalarının sonucu olarak Menahem Begin ile birlikte 1978 yılı Nobel Uzlaşma Ödülünü almıştır.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Enner Valencia

1981 yılında Mısır’ın bağımsızlığının kutlandığı tören sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Devlete Ait geçit töreni esnasında askeri konvoy içinde bulunan bir grup İslamcı militan tarafından önce el bombaları atılmak suretiyle, Sedat’a, üstteki düzey komutanlara ve öteki seçkin yöneticilere saldırılmış, sonradan ise otomatik silahlarla platformun önüne gelinerek platformda bulunanlar taranmıştır. Bu hamle sırasında Enver Sedat’a 72 kurşun isabet etmiştir. Sedat’ın öldürülmesine İsrail’le barıştırma yapmasının tetiklediği bir sürecin sonunda radikal islâmcı başkaldırıların sebep olduğu ve bir geçit resmi esnasında gerçekleştirilen eylemi tepki hareketinin ordu içindeki mensupları yürüttüğü bahis edilmiştir. Sedat’ı öldüren radikal islamcı yüzbaşı Halid el-İslâmbûlî 1982 yılında idam edilmiştir. Enver Sedat’ın mezarı Kahire‘de öldürüldüğü merasim alanının hemen karşısındaki Bilinmez Asker anıtının altındadır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı