G

Galileo Galilei

Galileo Galilei Biyografisi

Galileo Galilei, çağdaş fiziğin babası olarak kabul edilen, İtalyan bilim adamı. Adı bilim devrimiyle anılan Galileo, fizik, astronomi ve yıldızbilim alanında da bir fazla çalışma yapmasının yanı sıra bu konularda felsefi görüşlere de sahipti. İlgisini daha çok hareket üzerinde yoğunlaştıran Galileo, Güneş merkezli astronomi sisteminin fiziğini ilerletti.
15 Şubat 1564‘te İtalya‘nın Toskana bölgesindeki Pisa şehrinde, döneminin ünlü müzisyenlerinden, Vincenzo Galilei‘nin altı çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Galileo, birincil öğrenimini Floransa‘da tamamlamasının arkasından 1581 senesinde Pisa Üniversitesinde tıp tahsiline başladı. Mali durumu yüzünden okulu adamak zorunda kalan Galileo, 1583 senesinden itibaren matematiğe yöneldi ve bu konudaki çalışmalarıyla 1589‘da Pisa’da profesör oldu.

Sarkacı, yüzen cisimleri ve kinetiği Aristo fiziğinden ayrı bir düşünceyle matematiksel olarak ele alınması gerektiğine inanan Galileo, Pisa Kulesi‘nden tartı atarak, düşen bütün cisimlerin benzer ivmeye sahip olduğunu gösterdi ve Aristo mantığının hatalı olduğunu kanıtladı. Serbest düşmenin sabit ivmeli bir hareket olduğunu saptayan Galileo, özgür düşüş sırasında katedilen yolutılı olduğunu gösterdi. Bu deneyi neticesinde ihtiyar profesörlerle aleyhinde karşıya gelen Galileo, 1592 senesinde Pisa’yı terk ederek, Padova Üniversitesi matematik kürsüsüne geldi.

1597‘de askeri amaçla da kullanılabilen pusulayı ticari olarak piyasaya sunan Gelileo, 1600 senesinden hemen daha sonra ilkel bir termometre ve insanların yürek atışının ölçümünde kullanılmak üzere bir sarkaç buluş etti.

1609‘da Hollanda‘da teleskopun icat edildiğini öğrenmesinin ardından kendisi daha gelişmiş bir teleskop üreten Galileo, bunu astronomi gözlemlerinde kullandı. Teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim adamı olan Galilei Galileo, kendi ürettiği teleskopla önemli gözlemler yaptı ve bu gözlemleri, 1610‘ da, Yıldız Habercisi (Siderius Nuntius) adlı kitabında kaleme aldı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Gökhan Yavuz

Ay yüzeyi, yıldız kümeleri ve Samanyolu üstüne ilk tespitlerini yayınladığı ve Jupiter‘in dört uydusunun varlığından bahsettiği kitabı fazla alaka uyandırdı ve Floransa’da saray matematikçisi olmasını sağladı. Venüs gezegeninin evreleri ve Satürn’ün şekli hakkında data verirken, astronomideki Batlamyus sistemini tartıştı. Güneş’i de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, bunların ne Merkür‘ün Güneş’in önünden geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya aralarında bulunan küçük gökcisimlerine ait olmadığını ortaya koydu.

1611‘de Roma‘ya giden ve oradaki Bilim Akademisi’ne üye olan Galileo, Floransa’ya dönüşünde hidrostatik üstüne çoğu profesörün itirazına sebep olan kitabını ve 1613 yılında da, güneş lekeleri üstüne yazdığı eserini yayınladı. Kopernik sistemini açık bir şekilde savunduğu bu eser yüzünden papazların ağır baskısına maruz kalan Galileo, 1615‘te iddiasını savunmak amacıyla Roma’ya gitti. 1616‘da Papa V. Paul göre kitaplarını tetkik nedeniyle kurulan komisyon, Galileo’nun kitaplarını yasaklamadıysa da, dünyanın döndüğü iddiasından vazgeçmesini istedi.

Bir zaman bilimin pratik yönüne dönerek, mikroskobu geliştiren Galileo, 1618 senesinde üç kuyruklu yıldızın keşfedilmesiyle kiliseyle karşı karşıya kaldı. Bir arkadaşının VIII. Urban olarak Papa seçilmesinin peşinde cesaret alarak yazdığı “İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar” adlı eseri 1632‘de yayınlanan Galileo, Roma’ya çağrıldı ve Engizisyon mahkemesine çıkarıldı. Bunun peşinde, 1633‘te kitabı yasaklanan Galileo, müebbet hapse mahkum edildi.

Yetmiş yaşında hapsedilen ve 1636‘da, hapisteyken gözleri âmâ olan Galilei Galileo, 8 Ocak 1642 tarihinde Arcetri‘de öldü.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı