H

Halet Çambel

Halet Çambel Biyografisi

Arkeolog

Dünya çapında tanınmış Türk arkeologdur. tarih öncesi ve antik tarihin manâlı bilim insanlar arasında yer alır ve Türk Hitit biliminin en akıllı uzmanıdır.

Halet Çambel, Almanya Berlin’de doğmuştur. Atatürk‘ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Çambel ve Remziye Hanım’ın üçüncü çoçuğu olarak askeri ataşelik görevi sırasında Berlin’de doğmuştur. Perihan Çambel, Leyla Çambel ve Bülent Çambel adlarında kardeşleri vardır. I. Dünya Savaşı ardından anne babası ile bir süre İsviçre ve Avusturya‘da yaşadıktan sonra 1924 yılında istanbul’a döndüler. Ailesi Arnavutköy sahilinde olan geniş ve kırmızıke taşındı.

Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Kız Koleji’nde, şimdiki adıyla Robert Kolej‘de okudu. Lise yıllarında eskrim sporunda ustalaştı. 1930 yılında eskrim antrenmanına başladı. İlk Türk bayan sporcu olarak 1936 yılı Berlin Olimpiyatı’na eskrimci olarak katıldı. Halet Çambel, Suat Aşeni Fetgeri ile birlikte 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil ederek, Olimpiyatlara katılan birincil Türk bayan sporcular olmuştu.

Önce İstanbul Üniversitesi’nde sonradan 1935 yılında Paris Sorbonne Üniversitesi’nde arkeoloji okudu. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde asistan oldu. Doktorasını da benzer üniversitede yaptı. 1944 yılında hekim oldu. Üniversitede; arkeoloji ve Ön Asyalı diller (Hititçe, Asurcu, İbranice) okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin prestijli Prehistorya Anabilim Dalının kurucusudur.

Halet Çambel yurtdışındaki üniversite eğitimi bitip de Türkiye‘ye döndüğünde kendisinden altı yaş daha büyük, meşhur şair ve daha sonra ödül şampiyon mimar, Nail Çakırhan‘la 1938 yılında evlendi. Bundan sonraki 70 sene onunla birlikte İstanbul Arnavutköy’deki baba evinde yaşadı. 2008 yılında eşi öldü.

Halet Çambel de 12 Ocak 2014 tarihinde 98 yaşında Arnavutköy’deki evinde öldü. Çocuğu yoktur.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Henri Matisse

Halet Çambel, doktorasının ardındaki iki sene Almanya’da Saarbrücken Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.

Halet Çambel Ceyhan nehri kıyısında bulunan, çift dilli yazıtı ve onlarca kabartmaları ile tanınan M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen Karatepe-Aslantaş (Azatiwataya) kalesinin kazısına önce genç bir arkeolog olarak katılır. 1950’li yılların başlangıcında Osmaniye İlinde Kadirli’ye yakın olan Karatepe antik Hitit şehrindeki yeni bulgular kariyerine kesin bir etki yapar. Alman profesör Helmuth Theodor Bossert‘in talebesi olarak başladığı Karatepe-Aslantaş projesine katılır ve ileride Hitit dilinin araştırılmasında fazla manâlı katkısı olur.

1960 yılında Halet Çambel, İstanbul Üniversitesi’nde Tarih Öncesine Ait Profesörü oldu. Prof. Dr. Halet Çambel, 1984 yılında emekliye ayrıldı.

1960’larda Chicago Üniversitesi, Oriental Institute hocalarından Robert Braidwood ile beraber oluşturdukları Güneydoğu Anadolu Tarihöncesi Karma Araştırma Projesi zarfında Diyarbakır yakınlarında bulunan Çayönü Höyük kazıları ile Türkiye’nin ilk disiplinler arası projesine imza atar. Proje konusu Neolitik dönemde göçebelikten yerleşik düzene, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçişin araştırılmasıdır.

2005 yılında Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu. 50 yıldan pozitif bir zamanını prehistorya ve arkeolojiye adamıştır.

2008 yılında Anadolu Millet Bilimleri ve Kültür Derneği tarafından ömür boyu yürüttüğü çalışmaları sebebiyle kendisine “Bağımsızlık İnsan Ödülü” değer görülmüştür.

2010 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine “2010 Yılı Kültür-Sanat Büyük Ödülü” nü takdim etmiştir.

Halet Çambel, Arnavutköy’deki evi; tarihi ‘Kırmızı Yalı’yı 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesine bağışladı. Bu ev Boğaziçi Üniversitesi kadar, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilecek restorasyon çalışması zarfında ‘Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi’ne dönüştürülecek.

Halet Çambel, 12 Ocak 2014 tarihinde 98 yaşında Arnavutköy’deki evinde öldü. Çocuğu yoktur.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Eiji Tsuburaya
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı