N

Numan Kurtulmuş

Numan Kurtulmuş Biyografisi

Numan Kurtulmuş, 23 Mart 1959 tarihinde Ordu’nun Ünye ilçesinde doğmuştur. Numan Kurtulmuş’un ismi dedesinden gelmektedir. İsmini aldığı dedesi Numan Kurtulmuş, Kurtuluş Savaşı‘nda Çanakkale, Erzurum, Batum ve Azerbaycan cephelerinde binbaşı olarak tayin yapmış, Balkan Savaşında savaşmış ve Sakarya Meydan Savaşında yaralanarak gazi olmuştur. Ayrıca, dedesi latin harfleriyle yazılı ilk Türkçe ilmihal kitabı olarak bilinen Amentü Şerhi’nin yazarıdır. Numan Kurtulmuş ailesi ile birlikte istanbul’un Fatih ilçesinde ikamet etmektedir. Babası İlim Dağıtım Cemiyeti’nin önde gelen isimlerinden Tabip İsmail Niyazi Kurtulmuş’tur.
İlk ve ortaokulu Ünye’de okudu. Lise eğitimini İstanbul İmam Konuşmacı Lisesi‘nde yaptı. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini ve 1984 yılında da yüksek lisans eğitimini bitirdi. 1988-1989 yılları arasında ABD‘de Temple Üniversitesi School of Business & Management’da lisansüstü çalışmalarına devam etti. 1990-1993 yıllarında yine ABD’de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations’nda davetli öğretim üyesi olarak görevde bulundu ve doktorasını yaptı. 1994 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doçent oldu. 2004 yılında ise profesör ünvanını aldı. Keza, dağıtılmış uluslararası ve Türk kuruluşların sempozyum ve seminerlerinde konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca şimdi İstanbul Ticaret Üniversitesinde Ekonomi Hocalığı yapmaktadır.

Stok Yönetiminin Bilgi Base Yaklaşımıyla Entegre Edilmesi ve Model İnsan Tipi Açısından Endüstri İlişkilerindeki Metamorfoz konularıora tezleri ile Post-Endüstriyel Değişim ve Japon Sisteminde İşçi-Idare İlişkileri isimli doçentlik çalışmaları mevcuttur.

Siyaset yaşamına 1998 yılında Necmettin Erbakan‘ın yanında girerek Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak devir yaptı. 2001 yılında Fazilet Partisi’nin kapatılmasından daha sonra ise Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı ve genel başkan yardımcılığı görevlerini birlikte yürüttü. 25 Ekim 2008 tarihine kadar Saadet Partisi’nde siyasi işlerden sorumluluk sahibi genel başkan yardımcısı olarak ödev yaptı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nikita Kruşçev

Saadet Partisi’nin 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan kongresi sonucunda genel başkanı oldu. 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi’ni kurdu ve genel başkanı oldu.

Numan Kurtulmuş 1988’de Sevgi Kurtulmuş ile evlenmiş ve Ayşe, İsmail ile Emir adlarında üç çocukları olmuştur.

Sanayi Ötesi Mutasyon adlı eseri yayınlanmıştır.

12 Temmuz 2012’de AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Numan Kurtulmuş’a AK Parti ile HAS Parti’nin bütünleşmesini teklif etmiştir. İki partinin yetkili organlarınca alınan karara kadar bir bütünleşme süreci başlamıştır. 19 Eylül 2012 tarihinde yapılan doğaüstü kongrede alınan karar gereğince ‘bütünleşme nedeniyle fesih’ kararı alarak kapanmıştır.

22 Eylül 2012 tarihinde AK Parti’ye katıldı. 4 Ekim 2012 tarihinde AK Parti Merkez Yürütme Kurulunda yapılan değişiklikle, Numan Kurtulmuş, ekonomiden sorumluluk sahibi genel başkan yardımcılığı görevine getirildi. 29 Ağustos 2014 tarihinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu Başkanlığında oluşturulan 62. T.C. Hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak atanmıştır.

7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan milletvekili seçimlerine AKP’den milletvekili adayı oldu. 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde ve 1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Ordu milletvekili seçildi.

24 Kasım 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun hazırlayıp sunduğu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı 64. Hükümet kabinesinde Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildi.

Ak Parti’nin 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılan kongresinde genel başkanlığa talip olmayan Ahmet Davutoğlu‘nun yerine Ak Parti genel başkanı seçilen Binali Yıldırım‘ın aynı gün 65. Hükümet’i kurma görevini alarak 27 karakter kabinesini kurdu ve Numan Kurtulmuş‘u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın onayı ile Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirdi.

19 Temmuz 2017 tarihinde yapılan kabine değişikliği ile Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi. Yeni görevini Nabi Avcı‘dan teslim aldı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nihat Özdemir
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı