R

Raffaello Santi

Raffaello Santi Biyografisi

İtalyan usta Raffaello, İtalyan Rönesans’ının en manâlı ressamı ve mimarlarından bir her birine olmuştur.
Babası usta Giovanni Santi olan Raffaello, 6 Nisan 1483 tarihinde İtalya’da Floransa’nın Urbino bölgesinde doğdu.

Babasının 1494 yılında ölmesi üzerine kendisini dış etkenlere kapattı ve çalışmalarına bu şekilde devam etti.

Fotoğraf öğrenimine Timoteo Viti’nin yanında başladı. 1495 yıllarında Perugino’nun atölyesine geçti ve onun yardımcılığını yaptı.

1504’de Floransa’ya gitti. Bu kentte dört sene kaldı ve Leonardo da Vinci ve Michelangelo Buonarroti’nun yapıtlarını inceledi.

1505-1507 yılları arasında yaptığı Praton Madonnası ve Esterhazy Madonnası gibi resimlerinde gerek kompozisyon giriliş biçimleri Leonardo’dan etkilendiğini açıkça yansıttı.

Ressam kısa süren yaşamının on iki yılını Roma’da geçirdi ve sıralı başyapıtlar üretti.1508 yılında Papa II.Julius göre Vatikan Sarayı’ndaki oda süslemeleri için Roma’ya çağrıldı.

1511’de tamamladığı Segnatuar oda freskleri neşeyle kutlandı. Sanatkâr, 1512-1514 yılları aralarında da Eliodoro odası freskleri üstünde çalıştı.

1514 yılında Bramante’nin ölümü üstüne San Pietro Bazilikası’nda yarım kalan işleri devraldı.

1515’te Papa X.Leo Raffaello’ya kıymetli Roma yazıtlarının korunması görevini verdi. Bunun üstüne arkeolojik bir Roma haritası hazırladı ve kentteki eski yapıtları denetimleriyle ilgilendi.

Bundan bir yıl daha sonra tasarımını kendi yaptığı Madama Villasıyla, Yüksek Rönesans ilkelerini aşarak yeni bir tasarım anlayışı ortaya koydu.

1517’den sonradan son yıllarında zamanının çoğunu mimarlık çalışmalarına ayırdı. San Pietro Kilisesi’nin yanı sıra Aquila Sarayı’nı inşa etti ve Giullano de Medici içinde büyük bir villa yaptı.

Raffaello, 37. yaşına bastığı doğum gününde 1520 yılında İtalya’da hayatını kaybetti. Bu can sıkıcı olay ardından papalık sarayını büyük bir hüzün kapladı. Sanatçının cenazesi Vatikan’da yapıldı ve Pantheona gömüldü.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Rasim Öztekin

Başlıca Yapıtları: Allegori, Üç Güzeller, Agnolo Doni’nin Portresi, Niccolini-cowper Madonnası, Sistina Madonnası, Balthasar Castiglione’nin Portresi, I.François’nin Kutsal Ailesi, Şövalyenin Rüyası, Meryem’in Evlenmesi, İsa’nın Mezara Yerleştirilmesi, Kavga, Atina Okulu, Parnassus, Yasalar, Sedia Madonnası, İsa’nın Göğe Yükselmesi, Taç Giyme.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı