SŞ

Sakıp Sabancı

Sakıp Sabancı Biyografisi

Sabancı şirketinin kurucusu olan Türk sanayici.
Sakıp Sabancı, 7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri‘nin Akçakaya köyünde fakir bir çiftlik sahibi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İlkokulu Adana İsmet İnönü İlköğretim Okulu’nda okudu. Lise eğitimini sürdürdüğü sırada, üst üste üç kere yakalandığı zatürre hastalığıyla aynı anda okulu devam ettiremedi ve 1948 yılında eğitim hayatına son vermek zorunda kaldı.

Sabancı ilk kazancını Akbank’ta stajyer memurluk yaparak sağladı. 25 lira aylıkla çalıştığı bu işinde hesap makinesi, yazı makinesi kullanım, tahsil ve tediye fişlerini kesmek gibi, ileriki dönemlerde kendine menfaat sağlayacak birçok şey öğrendi.

daha sonra bu işinden ayrılıp Bossa Un Fabrikası’nda hazinedar olarak çalışmaya başladı. 1955 yılına gelindiğinde fabrikanın ticaret müdürü olmuştu. Sırasıyla, çiftlik müdürü ve Bossa Dokuma İşletmesi Müdürü oldu. Sakıp Sabancı, 1966 yılında polyester ve iplik fabrikası olan SaSa‘yı kurdu. Batından sonradan kurulan Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Bu görevi yanına Holding’e bağlı çok sayıda kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ve Murahhas Üyeliklerini de yapmıştır.

1964 yılından itibaren, 25 sene müddetle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları, Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği üyeliği ve başkanlığı yaptı. Muhtelif vakıflarda çeşitli zamanlarda görevler üstlendi.

1974’te İzmit Köseköy’de LasSa fabrikası, 1981’de Londra’da Ak International Bank kuruldu. Bu bankanın özelliği ise Türk sermayesi ile yurt dıştan çözülmüş birincil Türk bankası olmasıydı.

1986 yılında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD‘ın Idare Heyeti Başkanlığı’nı üstlenen Sakıp Sabancı, 1987-1990 yılları aralarında Yüksek İştişare Konseyi Başkanlığını yaptı.

1994 yılında ToyotaSa fabrikasının açılışını yaptı. 1997 yılında Danone firması ile yarı yarıya ortaklık kurarak DanoneSa‘nın kurulmasını sağladı. Bunların yanında Bridgestone, Dupont, Philip Morris, Kraft Foods International ve Carrefour gibi dünya devi çoğu marka ile ortaklık kurup, Sabancı adını tüm dünyaya tanıttı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Seçil Heper

Eğitime katkılarından dolayı gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında birçok üniversite kadar kendisine “Fahri Doktorluk” ünvanı verilmiştir.

İşadamı özelliğinin yanında yazan kimliğiyle de ön plana meydana çıkan Sakıp Sabancı, bir çok da kitap yazmıştır.

Yaşamını, sanayi, kültür, sanat ve eğitime adayan Sakıp Sabancı ömrü her tarafında Türkiye’nin gelişmesi, dünya ülkeleri arasında hakettiği yere ulaşması için vargücü ile çalışmıştır. Sabancı Üniversitesi ile eğitim hayatına, Sakıp Sabancı Müzesi ile kültüre, Hat ve Resim Koleksiyonu ile sanat dünyasına büyük katkılarda bulunmuştur. Milletlerarası bir çok toplantıda Türkiye’yi temsil eden Sakıp Sabancı, Sanayi Odaları, TÜSİAD gibi bir fazla kuruluşun da başkanlığını yapmıştır. Sabancı Holding’in uluslararası bir kuruluş olmasına sınırsız katkılarda yer alan Sakıp Sabancı, bununla beraber Türkiye’nin dört bir yanına eserler yaratan Hacı Ömer Sabancı Vakfı, VAKSA’nın da Mütevelli Heyeti Başkanıydı.

1981 ve 1989 yıllarında iki kere yürek kapakçığı ameliyatı oldu.

Sakıp Sabancı 10 Nisan 2004 tarihinde istanbul’da 71 yaşında iken böbrek kanseri tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde öldü.

Yazdığı Kitapları : 1985 – Para Başarının Mükafatıdır
1986 – İşte Hayatım
1988 – Gönül Galerimden
1989 – Rusya’dan Amerika’ya
1990 – Vergi Pazarlığı mı ? – Koyun Pazarlığı mı ?
1991 – Değişen ve Çoğalan Türkiye
1993 – Daha Fazla İş Daha Pozitif Aş
1995 – Doğu Anadolu Raporu
1998 – Galibiyet Hemen Aslanın Ağzında
2001 – Yaşam Ara Sıra Tatlıdır
2002 – Sakıpname
2004 – Bıraktığım yerden Hayatım
2004 – Her Şeyin Başı Sıhhat

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı