H

Hermann Ebbinghaus

Hermann Ebbinghaus Biyografisi

Alman filozof.
Ebbinghaus, 1850‘de Almanyanın Barmen kentinde doğdu. 17 yaşında felsefeye ilgisini geliştireceği Bonn üniversitesine girdi. 1870‘te eğitimine gönülsüzce ara verdi. FransaPrusya savaşında Prusya ordusuna kaydedilmişti. Bir sene daha sonra eğitimine devam etti ve 1873‘de diplomasını aldı.

Ebbinghaus, eğitimi sırasında bilinçdışı üstüne bir tez hazırladı. Gustav Fachner‘in, deneyde kullanılan yöntemi duyumlar ve algılarla ilgili çalışmalara uyarladığı öncü yapıtlarından etkilenip, aynı yöntemi hafıza araştırmalarına uygulayarak, yüksek zihinsel süreçlerin deneyde kullanılan çalışmalara konu olabileceğini bildiren birincil bilim adamı oldu.

Anlamın bellek üstündeki etkisinin önemsizliğini kullanmak için telaffuz edebilen, ama hakiki bir sözcük olmayan ünsüz-meşhur-ünsüz üçlüsünden oluşan amaçsız heceler (zat, wob, fij) buldu. llandığı tedbirli ve eksiksiz deneylerinin sonuçlarını Über das Gedachtnis (Bellek Üstüne 1885) adlı kitabında açıkladı.

Unutma Eğrisi“ni bulup, öğrenilenlerin toplamının, öğrenme zamanıyla doğru orantılı olduğunu gösterdi. 1897‘de ışığın ve renklerin algılanışıyla ilgili kuramını açıkladı ve zekâ ölçümüyle ilgili yeni bir yöntem tanıttı.

Hermann Ebbinghaus, 1909‘da Halle şehrinde hayata gözlerini yumdu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Hector Berlioz
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı