D

Doğan Babacan

Doğan Babacan Biyografisi

Futbolcu ve hakem

FIFA Dünya Kupası finallerinde maç yönetmiş ilk Türk hakemdir.

Doğan Babacan, 5 Nisan 1930 tarihinde Hamdi ve Fatma Belkıs Babacan çiftinin 4’üncü çocuğu olarak istanbul Beşiktaş’ta doğmuştur. Beyoğlu Lisesi’nde okudu. Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Umum Müdürlüğü’nde memur olarak çalıştı.

1946 yılında Beşiktaş Genç Takımı’nda futbola başladı. 1954 yılında sakatlanınca futbolu bıraktı. 1955 yılında hakemliğe başlayana dek Beyoğluspor, Karşıyaka, Kasımpaşaspor, Güvenlik ve Hacettepe kulüplerinde futbol oynadı. 1964’te ilk milli müsabakasını yönetti. 1969 yılında FIFA kokartını taktı.

1952 yılında askere gitti. Kasım 1953’te terhis oldu. 1954 yılında dizinden sakatlandığında futbolu bırakınca Yapı Kredi Bankası’na memur olarak girdi. 1960 yılına kadar muhasebe şefi olarak çalıştı. Ayrıldıktan daha sonra Mahalle arkadaşlarının kurduğu hastane malzemeleri satan ‘Doktor Şerafettin ve Ortakları’ adlı şirketine müdür oldu.Daha sonra Elmadağ’da bir benzinlik sahibi oldu.

Münih 1972 Olimpiyat Oyunlarında ve 1974 FIFA Dünya Kupası’nda Hakem olarak atama yaptı. 1974 FIFA Dünya Kupası Batı AlmanyaŞili maçında Şili’li futbolcuya gösterdiği kırmızı kartla FIFA Dünya Kupası tarihinin birincil kırmızı kart belirten hakemi oldu.

Tarih 14 Haziran 1974′ü gösteriyordu… Doğan Babacan, Batı Almanya’da düzenlenen kupada, ev sahibi takımın Şili ile oynadığı maçta Dünya Kupaları’ndaki birincil kırmızı kartı gösterdi. Berlin’de 110.000 kişinin önünde Alman oyuncu Berti Vogts’a sert giren Şilili Carlos Caszely’yi sakin bir şekilde oyundan atarak ayrıca hafızalara kazındı hem de tarihe geçti. O maç aylarca Alman ve Avrupa televizyonlarına konu oldu. bu arada Dünya Kupası’nda sarı ve kırmızı kart uygulaması başta 1970 Meksika’da başlamıştı. Ama o turnuvada kırmızı kart gören oyuncu olmamıştı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Diane Lane

1978 yılında hakemliği bırakmadan önce 10 sene FIFA kokartlı hakem olarak tahsis yaptı. En son 1978 yılında Fenerbahçe ve Trabzonspor‘un oynadığı Cumhurbaşkanlığı Kupa maçını yönettikten sonra hakemliği bıraktı.

bu vesileyle hakemliği bıraktıktan sonradan Beşiktaş taraftarı olduğunu ifade eden Babacan, kariyerinde Siyah-Beyazlı takımın 20’ye yakın maçını yönetmiş, Kara Kartal bu maçların sadece 2’sini kazanabilmiştir.

MHK ve Futbol Federasyonu eğitim kadrosunda görevlerde bulundu. Hakemlik üzerine 4 kitap yazmıştır. Merkez Hakem Kurulu’nda hakemlere kılavuzluk yapmaktadır.

Doğan Babacan, İlk eşi ile bankada çalışırken tanıştı. 1955’te evlendi, 1956’nın Ağustos’unda kızı Figen doğdu. Eşi rahatsızlık neticesinde vefat etti. 1974 yılında Sebile Babacan ile ikinci evliliğini

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı