S

Suavi

Suavi Biyografisi

Sakalıyla özdeşleşmiş şarkıcı ve besteci.

Mehmet Suavi Saygan, 1950 yılında Kırıkkale’de Memur bir baba ile ev kadını bir annenin dört çocuğundan biri olarak doğmuştur. Çocukluğu Kırıkkale’de geçti. Annesi Fatma Nimet Saygan göre Ege’li olduğundan, uzun yıllar İzmir‘de yaşadı.

Suavi, faal müzik hayatına Kırıkkale’dGrubu” adlı müzik gurubu ile başladı. 1966 yılında “grup 7,65” adında bir grup kurdu. 1968-1972 yılları arasında ODTÜ Mimarlık bölümünde okuyarak mezun oldu. Okul masraflarını içeri almamak için üniversite öğrenciliği sırasında Ankara‘da gece kulüplerinde değişik grup ve müzisyenlerle müzik yaptı. Mezun olduktan sonra da uzun yıllar orkestralarda solistlik yaparak bateri ve gitar çaldı.

Askerliğini 1980 yılında Kütahya’da yaptı.

14 Eylül 1991 tarihinde yapılan Birinci istanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışmasında Suavi, “Yıllar Sonradan” adlı şarkısı ile ikinci olmuştur. 1994 yılında da TRT‘de Altın Anten yarışmasında “Yalıçapkını” isimli eseriyle birinci olmuştur. Ardındaki Kazakistan Almaata‘da 24 ülkenin katıldığı Asya’nın Sesi (Voice Of Asia) yarışmasında Türkiye’yi temsil etmeye adalet kazandı. Yarışmada jüri göre beş yıldır kimsenin değerinde görülmediği ve birincinin de üzerinde kabul edilebilecek “Grand Prix” ödülünü aldı.

1997 yılında 8. Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’nda “De Lan !” şarkısıyla profesyonel kategoride en iyi besteci ve en iyi profesyonel yorumcu seçildi.

Suavi çalışmalarında kendi söz ve müziklerinin yanı sıra yurdumuzun tanınmış şairlerinin şiirleri ile besteler yaptı.. Bunlar aralarında Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Rıfat Ilgaz ve Hasan Hüseyin gibi manâlı isimlere rastlamak muhtemel.

Faal müzik yaşamının yanı sıra MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Iş Birliği) Idare Heyeti Başkan Yardımcısı olarak ve MÜYORBİR’de (Müzik Yorumcuları M. Birliği) Yönetim Kurulu üyeliği düzeyinde yıllarca fikri haklar alanında da araştırmalar yürütmüştür.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Susan Sarandon

Emekten, barıştan ve estetikten yana mücadelesini; İnsan hakları potası içinde bir aktivist olarak senelerdir sürdürüyor.

Sigara kullanmayan Suavi, profesyonel bir dalgıç olup, dağcılık ve dalgıçlık da yapmaktadır. Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde Yakaköy’de yaşamaktadır.

Suavi, birincil evliliğini Mevhibe hanım ile yaptı. Boşandılar. Bu evliliğinden Andaç adında bir oğlu vardır.
1986 yılında Mahmure Güler ile evlendi. 4 Haziran 1999 tarihinde boşandı. Bu evliliğinden çocukları olmadı.
Suavi, 1999 yılında Gönül (Yılman) Saygan ile evlendi. “Suada” (d.1 Ağustos 2012) adında çocuğu oldu.

Albümleri :
1992 – Deli Gönlüm
1995 – Yıllar Daha Sonra (Açık Fikirli mısın?)
1996 – Yalıçapkını
1999 – Tükenme
2002 – Çığlık Çığlığa
2011 – Gül’le Diken Aralarında
2015 – Drama Köprüsü

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı