C

Conrad Gesner

Conrad Gesner Biyografisi

İsviçre’li doğabilimci.
Conrad İsviçre’nin Zürih kentinde kürk işi yapan bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

Conrad Gesner, olası olduğunca bitki ve hayvanlarla ilgili tüm mevcut bilgiyi ve yeni keşiflerle elde edilen bilgiyi de bir araya getirmiştir.

Zürih’te hekimlik ve doğabilim profesörlüğü yapan Conrad Gesner, 5 ciltlik bir “Historia Animalium” (Hayvanlar Tarihi, 1551-1555) yayınladı. Bilhassa balıkların işlendiği bu yapıtta, çoğu da resim vardır. Bunlar içerisinde bilhassa balıkların açıklaması dikkate değerdir. Omurgasız hayvanlar hakkındaki resim ve açıklamaları da benzer şekilde ilginçtir. Gesner bu eserinde ele aldığı hayvanların her birinin adını, bu adın etimolojisini, hayvanın yaşadığı yeri, alışkanlıklarını, yararlarını, hap yapımında herhangi bir kısmı veya ürününün kullanılıp kullanılmadığını ve o hayvan hakkında mevcut hikaye, inanç ve efsaneleri de aktarmıştır.

Strassburg üniversitesi ve Bourges üniversitesinde çalışmalarını devam ettirmiştir (1532-1533).

aleme alındıktan yaklaşık 200 sene sonra Schmiedel tarafından yayınlanmış (1751-1771) olan dahası botanik hakkında yazdığı bir eseri vardır. Gesner, doğa aşığıdır; ne kendisinden önceki devirlerde ne de daha sonraki dönemlerde onun bir benzerine yüz yüze gelmek mümkündür. Bitki ve hayvanların yanı sıra, cansız doğaya da büyük alaka duymuş; dağları, ovaları incelemiştir. Ona tarafından doğaya yalnızca bitki toplamak için başlatmak tatmin edici değildir; dağcılık apayrı, hoşgörü veren bir uğraştır.

Ayrıca, Bibliotheca Universalis (Evrensel Kitaplık) adlı yapıtıyla bibliyografyanın kurucusu sayıldı ve karşılaştırmalı avrupa dilbilimi konularıyla da ilgilendi.

Kurşun kalem ilk önce 1565 yılında Conrad Gesner göre İsviçre’de üretilmiştir.

Conrad Gesner’in resmi 1978 ile 1994 yılları arasında, 50 İsviçre Frang’lık banknotlarının üstünde yer aldı.

Conrad Gesner 13 Aralık 1565 tarihinde salgın halde olan vebadan Zürih’de öldü.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Cassandra Clare
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı