E

Ece Ayhan

Ece Ayhan Biyografisi

Şair Ece Ayhan İkinci Yeni şiir akımının öncülerindendir.

Ece Ayhan, 10 Eylül 1931 tarihinde babasının mülk müdürlüğü göreviyle bulunduğu Muğla, Datça’da ailenin ikinci çocuğu olarak doğmuştur. Aslen Geliboluludur. Bütün adı Ece Ayhan Çağlar’dır. Babası Behzat Çağlar, annesi Ayşe Bayan’dır. 1938 yılında Eceabat’ta ilkokula başladı, ikinci sınıfı Çanakkale‘nin İstiklâl İlkokulu’nda okudu. Ailesi Kasım 1940 ayında İstanbul‘a taşınınca üçüncü sınıfa Karagümrük / Atikkale’de yer alan 19. İlkokul’da (daha sonraki adı Hırka-i Şerif İlkokulu) okuyarak ilkokulu bitirdi. Ortaokulu, Vefa Lisesi’nin aleyhinde bulunan Zeyrek Ortaokulu’nda; lise öğrenimini de Taksim Lisesi’nde (daha sonraki adlarıyla Beyoğlu Lisesi, İstanbul Atatürk Erkek Lisesi) tamamladı. 1953–1959 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu.

Üniversitede, “Comte de Lautréamont, Guillaume Apollinaire ve Arthur Rimbaud” eserlerini orijinal metinlerinden okuyarak şiir anlayışına yön vermiştir. 1954 yılında birincil şiiri “Türk Dili” dergisinde yayınlandı. Ardından “Türk Dili, Varlık, Yenilik, Seçilmiş Hikayeler Pazar Postası, Yeditepe” dergilerinde şiirleri yer aldı.

En takdire değer ve onun “Ece Ayhan” olmasında katkısı olan en kıymetli şiirleri, Pazar Postası’nda yayınladıkları şiirleridir. 1959 yılında “Kınar Hanım’ın Denizleri” adını verdiği ilk kitabı çıktı ve döneminde büyük ilgi gördü. Çünkü kendine has bir havası vardı Ece Ayhan’ın, şiirleri bilgece göndermelerle bezeliydi.

Türk şiiri ve İkinci Yeni için de farklı bir görüş açısıydı. Bu cereyan zarfında düz yazı eserlerini verdi Ece Ayhan. Edebiyat, sanat, tarih, politika hakkında görüşlerini yazdı. Fikirleri öyle ilgi çekiyordu ki, İkinci Yeni akımının en fazla tartışılan isimleri arasındaydı. Bir yandan da tavırları öylesine kendine özgüydü ancak, İkinci Yeni olan akımın adı ona kadar “Sivil Şiir”di.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Esen Püsküllü

Aynı dönemi paylaştığı Edip Cansever’e kadar ise, Ece Ayhan’ın şiirleri, şiirin kilit noktası olan dil konusunu devretmek için başvurulacak en iyi kaynaktı.

Ece Ayhan, üniversiteden mezun olunca İstanbul maiyet memurluğunda başladığı stajını ve kaymakamlık kursunu tamamladı. 1962 yılında kaymakam olarak atandığı Sivas‘ın ilçesi Gürün’de göreve başladı. 1963 yılında Çorum, Alaca’da kaymakamlık ve belediye başkanlığı görevlerine atandı.

Tuzla Piyade Okulu’nda yerine geçen kimse subay olarak askerliğini yaptı. 1965 yılında Denizli’nin Kameriye ilçesine kaymakam olarak atandı. 1966 yılında görevinden istifa ederek İstanbul’a yerleşti.

Kısa aralıklarla birçok işe giren Ece Ayhan, İstanbul’da Meydan Larousse ansiklopedisinde yazarlık, Sinematek’te ve Yeni Sinema Dergisi’nde müdürlük, Genç Sinema Grubu’nda yöneticilik, Ağaoğlu Yayınevi’nde fazla kısa bir zaman redaktörlük yaptı.

Ece Ayhan, 1962 yılında Deniz Hafize Bayan ile evlendi. 1963 yılında Ege adını verdiği bir oğlu oldu. Eşi Deniz Hafize Hanım 1968 yılında kanser nedeni ile vefat etti.

1974 yılında Ece Ayhan’ın beyninde bir bitki örtüsü olduğu tespit edildi. Üç yıl İsviçre’de çare gördü. Birkaç defa beyin ameliyatı oldu. Fakat tümör öyle iyi kalpli değildi; çoğu başka hastalığa da davetiye çıkarmıştı. Sağ kulağının ileri derecede işitme engeline ve sağ gözünde de hasara sebebiyet veren bitki örtüsü, dünyaca meşhur beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil‘in ameliyatlarıyla ölümcül olmaktan çıkarılmıştır. Fakat, tümörün öteki organlarda meydana getirdiği hasarlar, sanatçıya yaşamı her tarafında sıkıntı vermiştir.

Ece Ayhan hastalığıyla uğraşırken bir anda kendini baştan bedensel can sıkıntısı çekerken buldu. Neyse fakat bu süreçte de Çanakkale Belediye Başkanlığı sanatçısından yardımlarını esirgemedi. Hemencecik sosyal sağlık durumu güvencesinin olması için belediyenin geçici işçi kadrosuna alındı. Artık SSK hastanesinde tedavisi karşılanabilecekti.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Emre Aşık

Bir yandan da sağlığı günden güne bozuluyordu. Bundan Böyle bacakları da tutmuyordu, felç olmuştu. 1999 Ağustos’unda Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yatırıldı.

Ece Ayhan, İstanbul‘da önce Maltepe Huzurevi’ne, sonra da (dönemin başbakanı) Bülent Ecevit‘in isteğiyle bakım şartları ve fizikî kapasitesi daha iyi olan Özel Acıbadem Huzurevi’ne yerleştirilir. Bu süre içinde, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Haseki Hastanesi, Haydarpaşa Hastanesi, Şişli Osmanoğlu Kliniği (2 defa), Central Hospital ve en son da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yatılı çare görür.

Tüm bu tedavilerin sonucunda felçten kurtulup ayağa kalkabilen artist, Nisan 2001‘de yeniden Çanakkale‘ye yerleşir ve geçimini telif hakkını Inşa Kredi Yayınları’na verdiği eserlerinin geliriyle sağlar. daha sonra Temmuz 2002’de Çanakkale’den ayrılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Huzurevi’ne yerleşti. 12 Temmuz 2002 tarihinde fenalaşarak Eşrefpaşa Hastanesi’ne kaldırıldı ve 13 Temmuz 2002 tarihinde vefat etti.

Ece Ayhan, 13 Temmuz 2002 tarihinde İzmir’de 71 yaşında ölmüştür. Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Yalova köyünde defnedildi.

Şiir kitapları :
1959 – Kınar Hanım’ın Denizleri
1965 – Bakışsız Bir Kedi Kara
1968 – Ortodoksluklar
1973 – Devlet ve Tabiat
1977 – Yort Savul (Toplu Şiirler)
1981 – Zambaklı Padişah
1982 – Fazla Eski Adıyladır
1991 – Çanakkaleli Melâhat’a İki El Mektup veya Özel Bir Fuhuş Tarihi
1993 – Sivil Şiirler
1993 – Son Şiirler
1994 – Tüm Yort Savul’lar!
1999 – Tüm Yort Savul’lar! (Genişletilmiş 2. Zorlama)

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı