ŞS

Sabri Ülker

Sabri Ülker Biyografisi

Sabri Ülker, Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden, Türkiye’nin öncü girişimcilerinden, Yıldız Holding’in Onursal Başkanı ve Ülker markasının kurucusudur.
Sabri Ülker, 1920 yılı sonbaharında Kırım’da doğdu. Kırım Tatarları’ndan bir aileden olan babasının adı İslam, annesinin adı Şakire’dir. Abisinin adı Asım(d.1911), genç yaşta vefat eden kardeşinin adı Hakkı’dır. Ailesi 1929 yılının Ağustos’unda Türkiye‘ye göç ederek istanbul’a yerleşti. 21 Haziran 1934 tarihinde soyadı kanunu çıktığında, Sabri Ülker’in babası İslam Bey “Berksan” soyadını aldı. Sabri Ülker (Berksan) İlkokulu 2. Sınıfın sonuna kadar Kırım’da okuduktan sonra 3. Sınıftan itibaren Kadırga İlkokulu’nda okudu. İlkokuldan daha sonra İstanbul Erkek Lisesi’nin orta mektep kısmına kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi’ne gitti. Ortaokulu Bilecik’te, liseyi Kütahya‘da okudu.

Daha ilkokul yıllarında yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası’nda çalıştı.

Mühendis almak istiyordu. Fakat koşullar buna elvermedi. Yüksek öğrenim ive Ticari İlimler Mekteb-i Âli’sine kaydolduğunda 2. Dünya Savaşı da başladı.

Sabri Ülker, yüksek öğrenimini bitirdiğinde, savaş da sona erdi. Sabri Ülker(Berksan) 24 yaşında az önce öğrenci iken 1944 yılında abisi Asım (Berksan) ile Besler Bisküvi fabrikasından abisinin arkadaşı bir Musevi olan Hayim Vitali Nahum ve şekerleme işinin üstadı olan Rum asıllı Palasko adında biriyle, işe 4 karşılıklı olarak başlamışlardır

1944 yılında Sirkeci’deki Nohutçu Han’ın üçüncü katındaki küçük bisküvi atölyesini satın aldılar. Bu 100 metrekarelik eski bir atölyede iyice borç para ile işe üretime başladılar. Bu atölyedeki başarısının arkasında 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camii’nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdular. Zamanla zenginleşmeye başladıklarında Palasko işten ayrılmış ve diğer 3 iki taraflı kollektif şirket halinde işe devam edilmiştir. Bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. daha sonra bisküvilerini yurdun dört bir yanında dağıtma projesini gerçekleştirdi. Ürünlerin taşıma farkı alınmadan, fabrika fiyatına esnafa ulaştırılmasını sağladı. sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Sinasi Yurtsever

1953 yılında, Sabri ve abisi Asım “Berksan” soyadını bırakıp, soyadlarını “Ülker” olarak değiştirdiler.

Daha sonraları şirket ortaklığından Hayim Vitali Nahum’da ayrılarak iki kardeş devam etmişlerdir.

Türkiye’de radyoya birincil reklamı veren kurum Ülker’dir. 1950’lili yıllarda, Türkiye’nin haberleri, hükümet bildirilerini ilgiyle beklediği saat 19.00 ajansının hemen önünde Ülker reklamı yayınlanırdı: “Önce güneş, hava su. Daha Sonra bol gıda kazanç, akşama babacığım unutma Ülker getir”.

1970’te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara‘da kurdu. 1974’te Ülker’de birincil bisküvi ihracatını başlattı. İhracata başlandığında birincil maksat Ortadoğu pazarıydı. 1979’da istanbul’da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine ödev etti. Aynı yıl, uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için büyük bir öngörüyle Ülker’de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu.

1980’lerden itibaren Ülker’in imal çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. Aynı senelerde Ülker’in dünyaya entegre olmasına ön but oldu. 1983’te BOPP ve oluklu mukavvayı imal listesine ekletti. 1992’de nebati-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı ve Pendik Nişasta kuruldu. 1996’da da süt endüstrisine girildi.

Asım Ülker 1979 yılında çocukları Selçuk ve Faruk Berksan ile birlikte yeniden Berksan soyadını aldı.1987 yılında Asım Berksan Ülker’deki yüzde 50 hissesini kardeşi Sabri Ülker’e devrederek ayrıldı ve Kar Gıda’yı kurdu.

2000 yılında Ülker Grubu’nun onursal başkanlığını üstlenen Sabri Ülker‘den yönetim bayrağını, Holding İcra Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen oğlu Murat Ülker aldı.

1944 yılında Ülker markasıyla bisküvi üreterek 4 kişi ile başlayan süreç bugün çalışan sayısı 25 bini aştı , Yurtiçi ve yurtdışında toplam 43 fabrikada imal yapan Yıldız Holding bünyesinde devam ediyor. Yıldız Holding bugün 65 üretim ve pazarlama şirketiyle bisküviden çikolataya, gazlı içeceklerden süt ve sütlü ürünlere, bebek mamasından bireysel bakım ürünlerine ve ambalaja dek geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Sedat Simavi

Sabri Ülker, Türkiye’nin eğitim altyapısını güçlendirmek ve ülkemizin sosyal gelişimine eğitim aracılığıyla da yardım olan o kadar fazla çalışmaya önayak oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri iş lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağlıyor.

Sabri Ülker,bununla birlikte da TEMA Vakfı‘nın kurucuları aralarında yer almaktaydı.

Eşi Güzide Ülker’i 2010 yılında kaybeden Sabri Ülker’in Ahsen Özokur ve Murat Ülker adında iki çocuğu var.

Sabri Ülker yaşlılığa bağlı nedenlerle 12 Haziran 2012 tarihinde 92 yaşında İstanbul’da vefat etti.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı