S

Selim Sırrı Tarcan

Selim Sırrı Tarcan Biyografisi

Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesinin kurulmasına liderlik ederek Türkiye’nin Olimpiyatlar’da temsilcilik edilmesini karşılayan eğitmen, spor yöneticisi ve siyasetçidir.

Selim Sırrı Tarcan, 24 Mart 1874 tarihinde babasının görevi nedeni ile Larissa, Yunanistan’da doğmuştur. Babası Miralay Yusuf Bey, annesi Zeynep Bayan’dır. Babası Miralay Yusuf Bey, 1876 yılında Karadağ Muharebeleri’nde şehit olunca annesi ailesi ile birlikte istanbul’a, asker olan kardeşinin yanına gitti. İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nde okudu. Lise yıllarında jimnastik dersleri aldı. Liseden sonra askeri mühendislik ve topçu okulu olan Mühendishane-i Berr-i Hümayun’da okuyarak 1895 yılında mezun oldu.

1895 yılında mezun olunca sene İzmir’e İstihkam Subayı olarak atandı. Komutanların izniyle İzmir Sultanisi’nde jimnastik öğretmenliği görevini yürüttü. Kültürlü bir çevre ile tanışma imkanı buldu. Bir yana da Hizmet Gazetesi’nde yazarlığa başladı. 1897 yılında Öğretmen Yusuf Ziya ile birlikte “Darülirfan” adlı özel bir spor okulu açtı.

Selim Sırrı Tarcan, 1900 yılında Karadeniz Boğazı İstihkam Birliği’ne tahsis olunduktan sonradan İstanbul’da bulunduğu süre içinde halkın spor kültürünü ve bilgisini arttırmak için Mal Varlığı-i Fünun Mecmuası’nda yazmaya devam etti. Dergideki yazılarının yanına özel ders veren Selim Sırrı, 1903 yılında Mühendishane-i Berri Hümayun’a jimnastik ve eskrim hocası olarak atandı.

Selim Sırrı Tarcan, Bir zaman Mal Varlığı-i Fünun dergisinde spor bölümünü yönetti.

1907 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girdi ve politika ile uğraştı. 1908 Meşrutiyet’in ilanından sonradan Cemiyetin Merkez idaresi ile ilişkileri bozulunca istifa etti. Ekim 1908’de özel bir beden terbiyesi okulu açtı.

1908’de II. Meşrutiyet‘in ilanıyla birlikte harekete geçen Selim Sırrı, birincil Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni kurdu. 28 Mayıs 1909’da Berlin‘de yapılan Milletlerarası Olimpiyat Komitesi toplantılarına katıldı ve aynı sene Stockholm’deki İsveç Kraliyet Askeri Beden Eğitimi ve Cimnastik Akademisi’ne başladı. 1911 yılında akademiyi bitirip yurda döndü ve I. Orduya atanınca askerlikten ayrıldı. Ceset eğitimi öğretmeni olarak çalışmaya başladı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Sedat Simavi

I. Dünya Savaşı yıllarında protez subay olarak Çanakkale cephesinde bulundu.

1919–1920 yıllarında Yüksek Öğretmen Okulu Müdürü olarak çalışmalarını sürdürürken, 1 Kasım 1922’de İstanbul’un Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’ne bağlanarak il olmasından sonra 24 Mart 1923’de Galatasaray Lisesi Karoser Eğitimi Öğretmenliği’ne atandı.

1924 yılına dek ceset eğitimi öğretmeni olarak ödev yapan Selim Sırrı Tarcan, 1924 yılında Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver döneminde Gövde Terbiyesi Müfettişliği’ne atandı. 1925 yılında Gövde Terbiyesi Başmüfettişi oldu. Bu görevini 1935 yılına değin yerine getirdi. 1 Mart 1935 tarihinde emekli oldu.

Maarif Vekili Mustafa Necakulu’nu açtı ve 1928 yılında Edep-i Bedeniye Tarihi adlı eserini yazdı.

1911 yılında İsveç’cilt Türkiye’ye dönerken beraberinde bazı İsveç şarkılarının notalarını da getirmişti. Bunlardan “Tre trallande jäntor” (Üç şarkı söyleyen Kız) adlı şarkıyı marş formatına getirdi ve çok yaygın olarak tanıdık Gençlik marşı (“Dağ Başını Duman Almış”)’nın yaratıcısı oldu. 1913-1934 yılları aralarında yayımlanan İdman adlı spor dergisinde yazıları yer aldı.

1918 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Milletlerarası Olimpiyat Komitesi üyeliğinden Türkiye çıkarılınca Milli Olimpiyat Komitesi de dağıldı. 1922 yılında Selim Sırrı Tarcan’ın gayretleri ile her yerde kuruldu ve başkan olarak seçildi. 1930 yılında istifa edene kadar bu görevi yaptı.

1935 yılında Gövde Terbiyesi Başmüfettişi iken emekli olduktan sonra 1935 yılında genel seçimlere katıldı ve Cumhuriyet Millet Partisinden Ordu milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 1 Mart 1935’de başlayan ve 5 Ağustos 1946 tarihleri arasında V., VI., VII. dönemlerde mecliste tayin yaptı.

Ülkenin birincil beden eğitimi öğretmenlerini yetiştiren Selim Sırrı Tarcan, Türkiye’de voleybol sporunun kurucusudur. Keza Türkiye’de boks sporunun da kurucusudur. Genel kültür konusunda 40’a yakın eserlerinden en tanınmışları «Garp’ta Hayat», «Radyo Konferansları», «Bugünkü Almanya», «Bizce Bilinmez Hayatlar» adlı kitaplarıdır.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Suat Yalaz

Selim Sırrı Tarcan, yaşamı baştan başa 58 kitap, 2500 makale ve yine pek birçok spor konusunda 1520 konferans vererek erişilmesi şiddet bir rekora ulaştı.

Selim Sırrı Tarcan, 1905 yılında Hadiye Fikri Hanım ile evlendi.

Selim Sırrı Tarcan, 2 Mart 1957 tarihinde İstanbul’da 83 yaşında ölmüştür.

Ankara’da yapılan bir Kapalı Spor Sa

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı