G

Genç Osman

Genç Osman Biyografisi

Osmanlı padişahlarının on altıncısı olan Genç Osman, amcası I. Mustafa‘dan sonradan çıktığı Osmanlı tahtında 4 sene değin kısa bir vakit kalmış, yapmayı düşündüğü ıslah hareketlerinin devlet erkanının aleyhine olması tahttan indirilmesine neden olmuştur.
II. Osman, 3 Kasım 1604‘te istanbul’da doğdu. Babası I. Ahmet, annesi ise Mahfiruz Hatice Sultan‘dır. İyi bir eğitimle yetiştirilen şehzade Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi diller öğrendi. Matematik, tarih, edebiyat gibi alanlarda dönemin âlimlerinden dersler aldı. Amcası I. Mustafa‘nın zihinsel olarak dengesinin bozuk olması dolayısıyla 26 Şubat 1618‘de, 14 yaşında iken Osmanlı tahtına geçti.

Genç Osman tahta çıktığı sırada Sadrazam Halil Paşa, İran Seferi’ndeydi. 26 Eylül 1618‘de imzalanan Serav Antlaşması‘yla iki devlet aralarında her tarafta barıştırma sağlandı. 1620 yılının yazında Halil Paşanaması Adriyatik’e değin ilerledi. İtalya’da çoğu yere asker çıkardı. Manfredonia işgal edildi.

İktidarının üçüncü yılında 1621 Nisan’ında büyük kardeşi şehzade Mehmet’i boğdurdu.

Uzun bir süredir devam eden Osmanlı Devleti ile Lehistan arasındaki arkadaşlık bozulmaya başlamıştı. Lehliler Boğdan’nın işlerine müdahele etmeye başlamış ve Boğdan’a ait Hotin Kalesi’ni işgal etmişlerdi. Eflak ve Erdel bölgesinde de stres yaşanmaktaydı. Ayrıca Boğdan Voyvodası Gratiani, ihaneti yüzünden azledilince Lehistan’a sığınmıştı. Bütün bunların üzerine Genç Osman, Özi Beylerbeyi İskender Paşa ile 21 Mayıs 1621‘de Lehistan Seferi’ne çıktı. 1 Eylül 1621‘de Hotin Kalesi kuşatıldı. Lehistan’nın uzlaşma istemesi üstüne 29 Eylül 1621‘de Hotin Antlaşması yapıldı. Ocak 1622’de İstanbul’a geri döndü. Antlaşmaya kadar Lehler ve Osmanlılar birbirlerinin sınırlarını geçmeyecek ve Lehistan, Kırım Hanlığı’na haraç verecekti.

Ama Genç Osman, savaşta istediği başarıyı sağlayamamıştı. Orduda bazı ıslahatlar yapmaya karar verdi. Kapıkulu ocaklarını kaldırarak, yerine Anadolu, Suriye ve Mısır Türklerinden oluşan, sadece askerlikle uğraşan, itaatkâr bir ordu kurma gayesindeydi. Yeni düzenlemeler için sayım yapılınca maaş defterlerinde birey sayısının eksik olduğu ortaya çıktı. Genç Osman, fazladan para ödemeyi kesince bu paradan yararlananlar Genç Osman’a karşı cephe aldılar. Saray, Harem ve İlmiye teşkilatlarını her yerde düzenlenmesini istese de etrafındaki devlet adamlarından destek alamıyordu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Gökhan Tiryaki

Genç Osman Anadolu’ya şahsen giderek asker toplamak ve Dürzi Maanoğlu Fahrettin‘nin Anadolu’da başlattığı isyanı durdurmak istiyordu. Oysa devlet adamları bu isteğini uygun bulmamışlardı. Bunun üstüne başladı. Hac güzergâhı üzerindeki yerlerden geçerek emeline gelmek gayesindeydi. Padişahın hacca gitmek istemesini bahane eden Yeniçeriler, isyan başlattı. İsyanı büyümeye başladı ve Yeniçeriler bazı devlet adamlarının idamını istediler. Yeniçerileri ve Sipahileri ikna etmeye çalışan Genç Osman başarısız oldu. Bu başarısızlığın bedelini tahttan indirilerek ödedi. Genç Osman Yedikule zindanlarına götürülerek 20 Mayıs 1622‘de idam edildi. Sultan Ahmet Camii’nde I. Ahmet türbesine defnedildi.

Osmanlı halkı Genç Osman’ı seviyordu. Ölümü Anadolu’da isyan başlamasına neden oldu. Oluşturacağı ıslahatlarla Osmanlı ordusunu yenileyip düzene sokması saraydan bazı devlet adamlarının işine gelmediği için tecrübesizliğinden yararlanıldı.

Genç Osman iyi bir binici ve silah ve harp konularında bilirkişi bir padişahtı. Din ve ilim konularında kendini geliştirmişti. “Farisi” mahlasıyla yazdığı şiirleri bulunmaktadır.

Fatih Sultan Mehmed devrine kadar yapıldığı gibi saray dışından, Şeyhülislam Es’isim Efendinin ve Pertev Paşa’nın kızları ile evlendi. Yavuz Sultan Selim devrinden itibaren padişah saray dışından evlenmediği için bu davranış kayda değer bir değiştirme oldu.

Eşleri ve Çocukları:
Ayşe Hatun – Şehzade Ömer’in annesi.
Akile Hatun – Şehzade Mustafa ve Zeynep Sultan’ın annesi.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı