G

Güneş Yakartepe

Güneş Yakartepe Biyografisi

2014 yılında Pera Uluslararası Piyano Yarışması’nda “En İyi Türk Bestecisi Yorumcusu” ödülünü kazandı.

Güneş Yakartepe, 26 Şubat 1997 tarihinde Bakırköy, İstanbul’da doğmuştur. Babası Mehmet Yakartepe, annesi Zerrin Yakartepe, ablası Mavigül Yakartepe’dir. İlkokul ve ortaokulu İstanbul, Bakırköy’de İncirlik Ahmet Hamdi Tanpınar İlkokulunda 7.sınıfa değin okudu. 7. sınıfta seviye sınavını başararak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı tam zamanlı piyano ve klarnet bölümlerini kazandı. Tercihini, müzik eğitimine yönelmesine neden olan piyanodan yana kullandı. Yar. Doç. Perim Hamidoğlu’nun öğrencisi olarak konservatuar eğitimine başladı. Benzer konservatuarda bütün zamanlı piyano eğitimine devam ederken, yarı zamanlı olarak klarnet eğitimini de sürdürdü ve 2012 yılında klarnet eğitiminden mezun oldu.

Güneş Yakartepe, müziğe 9 yaşında, ilkokul 4. sınıfta birincil müzik dersine giren hocasının yeteneğini ve absolut kulağını (mutlak kulak) keşfetmesi ile başladı. Evinde 110 müzik enstrümanı olup, çalgıları oyuncağı gibi görmüş, hobi amaçlı hocalarından eğitimini almıştır. Bunlarda el yatkınlığı hedeflemese de her birinden çıkan sesleri ve nota sistemini tanımak kendisine menfaat sağladı. Güneş Yakartepe, 3,5 senede, 12 müzik türünde, 95 müzik aleti amatörce çalıp, söyleyen dünyadaki tek çocuktur. 13 yaşında iken annesinin doğum günü hediyesi olarak aldığı Akustik Piyano ile piyanistliğe karar kılmıştır.

10 yaşında, 10 çalgı çalarak ve klarneti ile Kral Tv‘de Funda Arar’ın müzik programına davetli usta olarak ekrana çıkmıştır.

Güneş Yakartepe, 2013 yılında solistlik sınavını birincilikle kazanarak Genç Orkestra eşliğinde Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nde piyano konçertosu icra etti. 2014 yılında Pera Milletlerarası Piyano Yarışması’nda “En İyi Türk Bestecisi Yorumcusu” ödülünü kazandı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Gizem Ay

Liseyi herzamanki müzik piyano eğitiminde tamamladı. sırası gelmişken bambaşka formlarda beste çalışmaları yaptı. Piyano ile Türk Müzik kültürünü birleştirmek alanında uygulamalara ilgi duydu. Lisans döneminde, Türk makamlarını öğrenerek Türk Müziğini piyanoya adapte etmek konusunda araştırmalar yapmak ve bestecilik alanında kendini geliştirmek nedeniyle İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü sınavına girdi ve bu bölümde okumaya adalet kazandı.

Güneş Yakartepe, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda Kompozisyon bölümünde lisans öğrencisidir. Türk müziği yanında alışılmış batı müziğinde piyano eğitimine de devam etmektedir.

İTÜ Devlet Konservatuvarı’nda Asistan Öğrenci olarak çalışmakta, özel etkinliklerde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanatçısı olarak, İBB Kültür Etkinlikleri zarfında konserler gerçekleştirmektedir.

Güneş Yakartepe’nin Türk ve Batı müziği sentezlemesiyle polifonik enstrümantal besteleri ve Mevlana Celaleddini Rumi, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Attila İlhan şiirlerinden oluşan kayıtlı piyano besteleri bulunmaktadır. Suriyeli mültecilerin dramından etkilenerek bestelediği, sözü ve müziği kendisine ait “Aylan’ın Çığlığı” bestesi ses getirdi.

Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Oditoryumu, Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi, Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi, Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi, Kadıköy Yeldeğirmeni Kültür Merkezi, Turing ve değişik kültür merkezlerinde piyano konserleri verdi.

Güneş Yakartepe, halen beste çalışmaları yanına; Türk tarihindeki klasikleri, Farabi’den bu yanlamasına, Hafız Post, Buhurizade Mustafa Itri, Büyükbaba Efendi, Osmanlı Sultanlarının besteleri ve Osmanlıda Batı müziği üstüne piyano ile incelemeler yapmaktadır.

15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimine direnmek için sokağa dökülenlerden biri olduğu ve karşılaştığı heyecan ve cesaretten fazla etkilendiği ifade eden Yakartepe, Türkiye’nin Tüzük değişikliğini oylamak için sandık başına gittiği 16 Nisan 2017 Referandum’u için “benim kararım evet” isimli marş besteledi.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Gustave Boulanger

Çaldığı Enstrümanlar:
1- Yamaha or700 Klavye
2- Yamaha Blok Flüt
3- Darbuka ve Bongo
4- Ksilafon (Metalofon)
5- Dilli Kaval
6- Kromatik Armonika
7- Saksafon
8- Kanun
9- Bağlama
10- Olağan Gitar
11- Yamaha Klarnet

Seslendirdiği Müzik türü :
1- Türk Pop Müziği
2- Türk Sanat Müziği
3- Türk Halk Müziği
4- Klasik Türk Müziği
5- Tasavvuf (Dini) Müziği
6- Arabesk Müziği
7- Fantezi Müziği
8- Rock Müziği
9- Rap Müziği
10- Yabancı Pop Müziği
11- Herzamanki Batı Müziği

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı