M

Mim Kemal Öke

Mim Kemal Öke Biyografisi

Mim Kemal Öke, 1884 yılında istanbul’da doğmuştur. Toptaşı Askeri Lisesinden daha sonra Askeri Tıbbiye’yi bitirerek 1911 yılında Yüzbaşı rütbesiyle askeri doktor olarak göreve başladı. Gülhane Askeri Tıp Akademisi‘nde stajını tamamladıktan daha sonra Cerrahi ihtisasına başladı. Uzmanlığı hem röntgen, hem de cerrahi ve özellikle harp cerrahisi üzerine yaptı.
Trablusgarp Savaşı savaşında gönüle atama aldı. Trablusgarp cephesinde başlayan, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı ile sürekli askeri doktorluk görevinin daha ilk günlerinde, Trablusgarp’te Mustafa Kemal ATATÜRK ile tanışıp arkadaş oldu. Dönüşünde Gümüşsuyu Asker hastanesinde operatör ve röntgen uzmanlığına atandı. Mim Kemal Öke’nin Atatürk ile dostluğu ölümüne değin devam etmiş, son yıllarında ise onun en yakınında ve özel doktoru olarak görev yapmanın mutluluğunu yaşayan, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Profesör olarak böylece fazla askeri doktorun eğitimine katkıda bulunmuştur.

Mim Kemal Öke, 1911 yılında Trablusgarb Savaşında Trablus’da bulunduğu sırada iki tane Yüzbaşı Mustafa Kemal varmış. Biri Tabip Mustafa Kemal, diğeri de ileride Atatürk olan Yüzbaşı Mustafa Kemal. İkisini fazla karıştırıyorlarmış. Biri adını değiştirsin diye konuştuklarında; senin adın zaten değiştirilmiş, bırak ben Mustafa’yı kısaltayım, baiyerek ondan daha sonra da Mim Kemal olarak nüfusuna geçmiş. Soyadı sırasında da Atatürk tarafından Öke soyadı verilmiştir.

Bir ara Çanakkale‘de 5. Ordu Afiyet Başkanı yardımcısı ve menzil müfettişliği başhekimi oldu. I. Dünya Savaşı esnasında kurulan bulaşıcı hastalıklarla mücadele kuruluna başkanlık etti. Savaş sonunda Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Prof. Dr. Weiting’in yerine cerrahi hocası oldu.

Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara Cebeci Merkez Hastanesinde görevli idi. Sakarya Meydan Muharebesi esnasında Isparta’da ağır yaralılar için Kızılay Hastanesini kurdu.

1941 yılında Albay rütbesi ile askeri doktorluk görevinden emekli olarak özgürlük hekim olarak çalışmaya başladı, 1946 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak meclise girdi ve 1950 yılına değin parlamentoda kalmıştır. TBMM 8. Dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Mikhail Nekhemievich Tal

Özgürlük ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locasında Büyük Üstat olarak atama yapan Mim Kemal Öke, 26 Aralık 1925 tarihinde Muhibban-ı Hürriyet Locası’nda Masonluğa girdi ve 30 yıllık masonik hayatında öyle çok locanın kurucu üyesi oldu. Bu localar arasında Sayın İnkılâp, Gençlik, Atlas, Libertas, Ülkü ve Uyanış localarını sayabiliriz.

Mim Kemal Öke, 31 Ekim 1930 tarihindeki Büyük Kurulda Büyük Üstat olarak seçildi. Büyük Üstat olduğu dönemde Albay rütbesiyle Askeri Hekim olarak görevli olduğu için, Genel Kurmay Başkanlığının Silahlı Kuvvetlerde görevli olan personelin Derneklerde çalışmalarına sınırlama getiren kuytu bir yazılı emri nedeniyle 22 Nisan 1932 tarihinde Büyük Üstatlık görevinden ayrılmıştır. Mim Kemal Öke 17 Aralık 1934 tarihinde Sayın İnkılâp Locası Saygıdeğer Üstadı görevindeyken Türkiye Süprem Konseyi kadar 33. dereceye yükseltilmiştir.

20 Ocak 1945 tarihinde toplanan Türkiye Süprem Konseyi, Mim Kemal Öke’yi Öyle Aydınlatılmış O Kadar Kuvvetli Gran Komandör seçmiştir. Mim Kemal Öke’nin Öyle Kültürlü Peykuya yatan Simgesel Türk Masonluğunun uyandırılması için yoğun uğraş harcanmıştır. 5 Şubat 1948 tarihinde aza 7 kardeşinin tamamı Türkiye Süprem Konseyi kardeşlerinden oluşan ve Türkiye Mason Derneği tüzel kişiliğiyle kurulan dernek çatısı altında, İstanbul’da simgesel derece çalışmaları resmi olarak başlatılmıştır. Bunu Aralık 1948’de İzmir’de, Ocak 1949 da Ankara’da Simgesel derecelerdeki çalışmaların başlaması izlemiştir.

Türkiye Süprem Konseyi 14 Mart 1948 tarihinde toplanarak, Mim Kemal Öke’yi devam etmekte olduğu Böylece Aydınlatılmış O Kadar Zinde Gran Komandör görevine tekrar seçmiştir.

Mim Kemal Öke, 30 Ocak 1955 tarihinde istanbul’da 71 yaşında ölmüştür.

Kendisi ile benzer adı içeren “Mim Kemal Öke (torun)” adında torunu vardır.

Kitapları :
1939 – Diyabet ve Şirürji

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı