N

Nejat Uygur

Nejat Uygur Biyografisi

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
Nejat UKilis’te subay bir baba ve hoca bir annenin üç çocuğından ortancası olarak doğdu. 1938 yılında daha ilkokul öğrencisiyken tiyatroya başladı. Kilis’li olan ressam İsmail Dümbüllü göre keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir.Babasının mesleği yüzünden tayinler nedeniyle, eğitimini Anadolu’nun farklı alanlara yönlendirilmiş bölgelerinde tamamlamıştır. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe’de kültürlü ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başlamıştır. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa’da ortaokulu tamamladıktan daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nin Heykel bölümüne girmiş; fakat mezun olamamıştır.

1943 yılında Sarıyer Halkevi’nde başladığı boksla beraber spora aleyhinde ilgisi artmıştır. Atletizm ve su topu açık havada iyi de bir beygir binicisidir.

1949 yılında Nejat Uygur tiyatrosunu kurdu. Acemi ve profesyonel olarak 60 yıldan uzun süredir tiyatro yapan Nejat Uygur’un 50’den pozitif ödülü var. Keza bir kaç tane de filmde oynamıştır. 2 kere ABD, 4 kez Avrupa ve 35 yıla yakın da Anadolu turnesi yaptı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca bahşedilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Nejat Uygur ; 1950 yılından beri Necla Uygur ile evlidir ve Ahmet, Süheyl Uygur, Süha Uygur, Kemal ve Behzat Uygur adlarında 5 oğlu vardır. Süheyl ile Süha, ikizdirler.

Abisi Akıllı Ayhan Uygur, Türkiye’de iken Dz. Kuvvetlerinde deniz Tabip albayıydı, emekli olduktan sonra Amerika’ya gitti o şu anda Amerika’da meşhur bir beyin cerrahı.

Nejat Uygur, düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirterek , “Benim düşündüğüm birincil meslek pilotluktu. Çocukluğumda pilot olacağımı düşünürdüm”demiş.

Gençlik yıllarında Amerika’ya gelmek isteğiyle gemici oldu. Bu günlerini şöyle dile getiriyor. “Benim gençliğimde herkeste Amerika’ya gitmek gibi fazla yoğun bir istek vardı. Bu yüzden liman cüzdanı çıkarttım ve gemici oldum. Hiç unutmam, bir Panama şilebinde çalıştım. Gemide kimsenin canı sıkılmazdı. Onlara fıkralar anlatır, taklitler yapardım. Herkes çok gülerdi. Daha Sonra askere gittim, orada da arkadaşlarımı çok güldürürdüm. Giderek insanların yüzünü güldürmek bende heves oldu. Sonradan da tiyatro başladı zaten.”

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nazlı Tepetaş

Nejat Uygur, 10 Eylül 2007 tarihinde beyin damarlarında oluşan bir tıkanma nedeniyle vücudun sol tarafında kısmi felç oluşmuştur.

Kaldırıldığı İstanbul Medistate Kavacık Hastanesi’nde 18 Kasım 2013 tarihinde nefes darlığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Ödülleri :
1999 – 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri “Belkıs Dilligil Iftihar Ödülü”
2006 – Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü “En İyi Tiyatrocu”
2007 – Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması “Tiyatroya Takviye Yılı Özel Ödülü”

Tiyatro oyunlarından bazıları :
Alo Orası Tımarhane mi?
Aman Özal Duymasın
Benim Annem Evden Neden Kaçtı
Cibali Karakolu
Hanedan
Hastane mi? Kestane mi?
Kaynanatör
Miğferine Çiçek Eken Asker
Minti Minti
Sizinki Can da Bizimki Patlıcan mı?
Son Umudum Ulusal Piyango
Şeyini Şey Ettiğimin Şeyi
Şeytandan 29 Gün Evvel Doğan Çocuk (Minti Minti 2)
Zamsalak

Filmleri :
1970 – Cafer Bey
1971 – Cafer Bey İyi, Fakir Ve Nazik
1974 – Cafer’in Nargilesi
2004 – Vizontele Tuuba
2007 – Beyaz Melek

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı