N

Nermin Abadan Unat

Nermin Abadan Unat Biyografisi

Başkaları için de oldukça çok söylenen “hocaların hocası” sıfatına en layık insandır Nermin Abadan Unat. Hukuk Fakültesi mezunu olsa da sosyal bilimlerin o kadar fazla alanında çalışmalarıyla tanınır.

Nermin Abadan Unat, 18 Eylül 1921 tarihinde Avusturya, Viyana‘da doğdu. Annesi Alman, babası Türk’dür. Babası İzmir’in Bosna asıllı zengin ihracatçılarından Mustafa Süleymanoviç (Suley’di). Annesi ise babasının bir seyahatinde Viyana’da tanıştığı Macar baronesi olan Elfriede Karwinsky’dır. Anne babası evlendikten sonradan İstanbul’a yerleşiyorlar. Babası Süleymanoviç, birkaç yıl daha sonra işleri iyi gitmediği için intihar ediyor. Annesi Elfriede Karwinsky de küçük Nermin’i alıp Sirkeci’den “Orient Express” treniyle Budapeşte’ye dönüyor. Babanın ölümü ve ardındaki gelen parasal buhran ile Nermin’in eğitimi de aksamıştı. Nermin bu dönemde Budapeşte’de sıkıntıyla yaşarken aklına geldi, Türk büyükelçiliğine gitti ve Türkiye’ye gitmek için yardım istedi. Ve onların yardımı ile 5 Kasım 1936’da trene bindi, İzmir’deki akrabalarının yanında gitti.

Almanca, Fransızca, İngilizce ve Macarca konuşan, ama Türkçe bilmeyen Nermin; 14 yaşındayken Türkiye’ye geldi. İzmir Kız Lisesi’nin arkasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1944 yılında girdiği Ankara’da “Ulus” gazetesinde 1950 yılına kadar çalıştı.

Daha önceden Hukuk Fakültesinden tanıdığı hocası Prof. Dr. Yavuz Abadan ile 1946 yılında evlendi.

Nermin Abadan Unat, 1947-1948 yıllarında avukatlık stajı yaptı. 1951 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladığı doktora öğrenimini “Kamuoyu ve Etki Alanı” adlı ivedi çalışması ile 1955 yılında tamamladı. Kazandığı Fulbright bursuyla Amerika Birleşmiş Devletleri’ne gitti ve Minnesota Üniversitesi’nde lisansüstü öğrenim gördü. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde asistan olarak göreve başladı.

Nermin Abadan Unat, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitü (TODAİE)’nde iki yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1958 yılında siyaset bilimi dalında doçentliğe, 1966 yılında da profesörlüğe yükseldi. Siyasal Bilgiler Fakültesinde Siyasal Tutum Enstitüsü’nü kurdu ve bu kürsünün başkanlığını yaptı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nejat Eczacıbaşı

1965 yılında Eskişehir İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’ne tüzük hukuku öğretim üyesi olarak atandı.

Yurtdışında birçok yerde incelemeler yaptı; Özgürlük Berlin, Münih, New York, Denver, Georgetown ve California’daki Los Angeles üniversitelerinde misafir profesör olarak dersler verdi.

1970-71 ve 1971-78 öğretim yıllarında Ankara Üniversitesi Basın Yayınlama Yüksek Okulu’nun müdürlüğünü yaptı. Sonraki yıllarda bu yüksek okulun Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bitmiş kuruluşunda aktif olarak görev aldı.

Yurtdışındaki göçmen Türk işçileri ve bayan sorunları konularıyla ilgili incelemeler yaptı, “Türk Toplumunda Bayan” adlı kitabı Almanca ile İngilizceye de çevrildi. Göçmen işçiler konusunda yaptığı bilimsel çalışmaları sebebiyle Federal Almanya Devlet Başkanı’ndan liyakat nişanı aldı.

Nermin Abadan Unat, 1978 yılında Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Cumhuriyet Halk Partisi temsilcisi (CHP) olarak Cumhuriyet Senatosu üyeliğine seçildi. Bu görevi bitmeden, 12 Eylül 1980 askerî darbesi sebebiyle 1980 yılında baştan üniversiteye döndü.

Uluslararası Siyasal Bilimler Derneği (IPSA) Başkan Yardımcılığı (1968-70), Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı (1978-84) yaptı. 1978’den itibaren Avrupa Konseyi’nin Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.

Nermin Abadan Unat, 1989 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğretim üyesiyken emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi’nde Kadın Sorunları Araştırmaları ve Kullanım Merkezi’nde de dersler verdi.

Nermin Abadan Unat, Public Opinion sözcüğünün Türkçe karşılığı olan Kamuoyu sözcüğünü Türkçeye kazandırmıştır. Keza Public Relations teriminin Türkçe karşılığı Halkla Münasebetler (daha sonra Halkla İlişkiler olmuştur) sözcüğünü literatürde ilk önce kullanan kişi olarak bilinir.

Nermin Abadan Unat, siyaset sosyolojisi, kamuoyu, siyasal gelişme, uluslararası göç, kadın konularında Türkçe, Almanca ve İngilizce makaleler yayımladı. Araştırmalarından dolayı yurtiçi ve yurtdışında değişik ödüller aldı. 1978-99 yılları arasında Avrupa Konseyi Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’nda Türkiye’yi temsil etti.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nur Ertürk

1996 yılında yazdığı “Kum Saatini İzlerken” adlı kitabında 1950 yılında gazeteciliği bırakıp akademik çalışmalara yönelmesinin nedenlerini açıkladıktan sonradan otuz üç sene hizmet ettiği ‘Mektebi Mülkiye’yi tanıtmaktadır. Öğrencisi olan Emre Kongar onun için; “Nermin Hoca öğrenciye yakınlığı, okuduğu son makaleyi büyük bir heyecanla ve sıcağı sıcağına öğrencileriyle paylaşmasıyla bambaşka bir yere sahiptir” der.

Nermin Abadan Unat, eğitim alanına kattığı değer ile 2012 yılında Vehbi Koç Ödülü’ne değer görüldü

2010 yılında Sedef Kabaş göre yazılan “Hayatını Seçen Bayan Hocaların Hocası Nermin Abadan Unat” adlı kitapta ayrıca Nermin Abadan Unat’ın mücadelesi anlatılıyor, keza de bir Türkiye’nin 80 yılının panoraması çiziliyor.

Evlilikleri :
1.eşi: 1946 yılında Hukukçu Yavuz Abadan ile evlendi. Eşi 30 Haziran 1967 tarihinde vefat etti. Mustafa Kemal Abadan (d.1958) adında bir oğlu oldu.
2.eşi : 1972 yılında Prof. Dr. İlhan Unat ile evlendi. Eşi, 20 Ekim 2009 tarihinde vefat etti.

Ödülleri :
2017 – Sakıp Sabancı Milletlerarası Araştırma Ödülleri, Jüri Özel Ödülü
2016 – Mülkiyeliler Birliği, Mülkiye Büyük Ödülü
2012 – 11. Vehbi Koç Ödülü

Kitapları ve çevirileri :
1950 – Yeşil göller diyarı : İsveç’de bir muayene seyahati / Nermin Abadan ;naşiri: İbrahim Hilmi Çığıraçan.
1954 – Amme idaresinin prensipleri :Marshall Edward Dimock- çeviren Nermin Abadan.
1955 – Millet Efkârı Mefhumu ve Etki Sahaları (Kamuoyu, Kavram ve Etki Alanı) 1956 – Insanlar efkârı : mefhumu ve etki sahaları
1959 – Bürokrasi
1959 – Devlet felsefesi: seçilmiş okuma parçaları / Yavuz Abadan ;çevirenler Nermin Abadan, Mete Tuncay, Bülent Daver.
1961 – Üniversite Öğrencilerinin Özgür Zaman ve Faaliyetleri
1961 – Woodrow Wilson : seçme parçalar / Çev. :Nermin Abadan.
1962 – Federal Batı Almanya’nın Siyasal Partileri
1963 – Social Chance and Turkish Women
1963 – Sosyolojiye antre / yazan Hans Freyer ; çeviren Nermin Abadan.
1964 – Batı Almanya’daki Türk işçileri ve sorunları
1964 – Modern Toplumlarda Halkla Münasebetler
1966 – Tüzük hukuku ve siyasi bilimler açısından 1965 seçimlerinin tahlili
1972 – Batı Avrupa ve Türkiye’de basın yayınlama öğretimi
1976 – Göç ve gelişme: uluslararası işgücü göçünün Boğazlıyan ilçesi üzerindeki etkilerine ilişkin bir ara / Nermin Abadan-Unat, Türkçesi Ünsal Oskay.
1976 – Turkish workers in Europe 1960-1975 : a socio-economic reappraisal / by Nermin Abadan-Unat and contributors.
1978 – İnsan hakları armağanı
1979 – Türk toplumunda bayan / derleyen Nermin Abadan-Unat ; Deniz Kandiyoti ve Mübeccel B. Kıray’ın işbirliği ile.
1981 – Women in Turkish society / edited by Nermin Abadan-Unat ; in collaboration with Deniz Kandiyoti and Mübeccel B. Kıray.
1982 – Türk toplumunda bayan / derleyen Nermin Abadan-Unat ; Deniz Kandiyoti ve Mübeccel B. Kıray’ın işbirliği ile. 1986 – Türk dış göçü, 1960-1984: yorumlu bibliyografya / Nermin Abadan-Unat, Neşe Kemiksiz.
1996 – Kum Saatini İzlerken
2002 – Bitmez Tükenmez göç: konuk işçilikten halk-ötesi yurttaşlığa

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Necip Uysal
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı