N

Neron

Neron Biyografisi

5. Roma İmparatoru

Neron, milattan daha sonra 15 Aralık 37 tarihinde İtalya’da Roma yakınlarındaki liman kenti Antium‘da doğmuştur. Başlıca adı adı Lucius Domitius Ahenobarbus olan Neron’un bütün adı Nero Cladius Divi Claudius filius Caesar Augustus Germanicus’dur. Annesi İmparator Caligula’nın kız kardeşi Genç Julia Agrippina idi. Babası Gnaeus Domitius Ahenobarbus ise konsül idi. Neron’un babası, tarihçi Suetonius tarafından bir katil olarak betimleme edilmiş ve İmparator Tiberius kadar vatana ihanet, zina ve ensest ile suçlanmıştır. Tiberius’un ölümü bu suçlamalardan kurtulmasını sağlamıştır. Baba Gnaeus, Neron henüz üç yaşındayken ödem (ya da “su toplanması”) sonucu 39 yılında ölmüştür. Babası ölünce annesi sürgüne gönderildi ve yetiştirmesi için Neron, teyzesi Domitia Lepida’nın yanına gönderildi.

41 yılında dayısı olan imparator Caligula ve ailesi öldürülünce büyük amcası Claudius imparator oldu ve Neron’un annesinin sürgünden dönmesine müsade verdi. 48 yılında imparator Claudius eşi Messalina’yı idam ettirdi, sonra da 49 yılında Neron’un annesi ile evlendi.

Neron, büyük amcası Claudius göre tahtın vârisi olarak 50 yılında evlatlık edinildi. resmi olarak evlat edinilince Lucius Domitius Ahenobarbus olan adı Nero Cladius Divi Claudius filius Caesar Augustus Germanicus olarak değiştirildi.

Neron, 51 yılında demin on dört yaşındayken erişkin bildiri edildi ve Senatoya girmenin ilk basamağı olan prokonsül olarak atandı, imparator Claudius’la birlikte millet önünde görünmeye başladı ve sikkeler üstünde tarif edilmeye başladı.

Amcası İmparator Claudius’un ölümünün arkasından, 13 Ekim 54 tarihinde Julio-Claudian Hanedanı’nın beşinci ve son Roma İmparatoru olarak 17 yaşında Roma tahtına oturdu.

Neron, 54 – 68 yılları arasında Roma İmparatorluğunu yöneterek saltanatı boyunca daha çok diplomasi, ticaret ve imparatorluğun kültürel sermayesinin arttırılması için uğraştı. Sanatçıları korudu. Neron, dört atın çektiği yarış arabaları kullanmaktan, arp çalmaktan ve şiir okumaktan hoşlanırdı

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nevra Serezli

Saltanatının ilk yıllarında yararlı işler yaptı. Ordu ve dış politikayı yönetmekle yetinerek öbür alanlardaki yönetimi Senato’ya bıraktı. Vergileri hafifletti. Devlet işlerini Seneca ve Burrus’a bıraktı.

Annesi, oğlu üzerindeki etkisini yitirmeye başladığını anlayarak İmparator Claudius’un Messalina ile evliliğinden olan oğlu Britannicus’u (d.41) desteklemeye başlayınca, üvey kardeşini 55 yılında, annesini de 59 yılında vatan hainliğiyle suçlayarak öldürttü.

53 yılında evlendiği Claudia Octavia’yı sürgüne gönderip orada öldürttü. sırası gelmişken Poppea Sabina ile evlenerek, spor ve müzikle ilgilenmeye başladı.

62 yılında Burrus’un ölümü ve Seneca’nın da yönetimden çekilmesi onun zorbalık ve vahşet döneminin başlamasına neden oldu. 19 Temmuz 64’te Roma’da başlayan ve 10 gün süren büyük yangından daha sonra, yangının etkilerini azaltmak amacıyla evsiz kalanlara barınak sağladı. Diğer kentlerden gıda getirerek ucuz fiyatla dağıttı. Askerlerini görevlendirerek yağmacılığı önlemeye çalıştı.

Ne var ancak insanlar arasında genel kanı, yangını kendisinin çıkardığı yolundaydı. Suçlamalardan kurtulabilmek için yangının Hıristiyanlar kadar çıkarıldığını ileri sürerek, büyük bir kıyıma girişti. Kendisini ulaşılmaz bir varlık olarak görmeye başladı.

Roma’yı her tarafta kurmaya kalkışması, paraların değerini düşürmesi ve hükümdarlık yasasını çıkararak servetlere el koyması, Senato’nun onu tahttan indirmeye karar vermesine yol açtı.

65 yılında Seneca ile şair Lucan’ın da içinde bulunduğu darbe hazırlığını öğrenerek Roma geleneği gereğince darbecilerin kendilerini öldürmelerine izin verdi. Bundan sonra her an bir entrika sonucunda öldürüleceği korkusuyla yaşadı. İmparatorluğunun son döneminde zevk ve eğlenceye düştüğü dek Roma’da terör rüzgârlarını da estirdi. 66 yılında Yunanistan’a artan bir şekilde kendisine karşı düzenlenen darbe girişimlerini bastırdı. Oysa Senato’nun kendisini vatan haini bildiri etmesi üzerine Mısır’a kaçmaya çalıştıysa da başarıya ulaşamaması üzerine intihar ederek, yaşamına son verdi.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nezahat Tanyeri

Neron, milattan daha sonra 9 Haziran 68 tarihinde Roma, İtalya’da 31 yaşında ölmüştür. Ölümüyle birlikte, Julio-Claudian Hanedanı sona ermiştir. Bunu Dört İmparator Yılı olarak da tanıdık bir kargaşa dönemi peşine düşüp takip etmiştir

Neron, 16 yaşında iken 53 yılında üvey kardeşi, Claudia Octavia ile evlendi

Eşleri :
Claudia Octavia
Poppea Sabina
Statilia Messalina
Çocukları : Claudia Augusta

Roma’da yaşanan büyük bir yangın :
Milattan sonradan 64 yılında 18 Haziran’ı 19 Haziran’a bağlayan gecede meydana gelen ve Roma’da yaşanan büyük bir yangın en büyük facia olarak tarihe geçecekti.

Aslında Roma’da yangın hiç eksik olmazdı, çok sayıda yüksek yapı yüzünden şehir halkı defalarca yangın tehdidi altındaydı. Ayrıca yemekler açık ateşte pişiriliyordu ve fakir semtlerdeki evler başlıca tez ateş alan ahşap ve kerpiçtendi.

Yangın Circus Maximus’un güneydoğu köşesinde tez tutuşan mallar satan minik bir dükkânda başladıktan sonra rüzgarın şiddetiyle büyük bir hızla bütün Circus’a yayılmış ve bir anda yollara sıçradı. Roma’daki on dört semtten dördü yangında zarar görmedi lakin altı gün ve yedi gece kenti yalayıp geçen alevler, sonunda Roma’nın üçte birini değil etti.

Yangın esnasında Neron, yangından 56 kilometre uzakta deniz kenarındaki yazlık evindeydi. Neron, haberi aldığında hemencecik Roma’ya gitti ve yangın söndürme çalışmalarına başladı.

Yangının gerçek nedeni olasılıkla ocak başında yaşanan bir dikkatsizlikti natürel fakat fakat danışmanları Neron’a halka bir suçlu gösterilmesi için zorlama yapınca Hıristiyanlar kundakçı olarak bildiri edildi ve yargılananlar da dehşet bir şekilde cezalandırıldı.

Neron’un kuşkulu birey olabileceği sonra akla gelecekti. Gerçi o zamanki kaynaklarda daima ihmalkârlık sonucu meydana gelen yangından söz ediliyor, fakat Neron’un Roma’yı kalkındırmak gibi acayip bir fikri de vardı. Roma eskisinden fazla daha ihtişamlı olmalıydı ve Neron yangından daha sonra gerçekte de dev bir saray kompleksi inşa ettirmişti.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nihal Yalçın

Ne var ama, Neron’un kundakçı olduğu söylentisi bir türlü kanıtlanamadı. Hatta o dönemin yazarları ve daha sonraki tarihçiler bile Nero’nun kundakçı olduğuna inanmadılar.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı