A

Anne Rice

Anne Rice Biyografisi

Çağdaş korku edebiyatının en manâlı isimlerinden birisi olan Amerika’lı yazan. Vampirle Mülâkat, Lanetliler Kraliçesi gibi Holywood göre filme aktarılmış olan ünlü eserleri, çağdaş gotik-korku edebiyatının en önemli yapıtları arasında sayılmaktadır.
Howard Allen O’Brien, İrlanda kökenli katolik bir ailenin ikinci kızı olarak, New Orleans, Loisiana, A.B.D.’de dünyaya geldi. Howard adınının mektep arkadaşları göre garipseneceğini düşünerek kendisine Anne lakabını taktı; sonradan bu lakabı resmi adı olarak alacaktı.

Richardson Lisesi’nden 1959 yılında mezun olan Rice, aynı sene Denton’da yer alan Texas Woman’s Univercity’ye tescil oldu. Üniversiteden mezun olmasının ardından çocukluk aşkı olan Stan Rice ile evlendi ve kocasının soyadını aldı. Ailesi ile beraber San Francisco Bay Area’ya taşınan Rice, 19621988 yılları arasında hoca olarak ödev yaptı.

Çiftin birincil çocuğu olan Michele, 1966 yılında dünyaya geldi ve 1972 yılında lösemiden hayata gözlerini yumdu. Çocuğunun vefatı Rice’ı derinden etkilemişti; Vampirle Söylev adlı romanındaki çocuk vampir Claudia’nın Michele’den esinlendiği edebiyat otoriteleri tarafından sık sık öne sürüldü.

Anne Rice’ın ilk romanı, 1973 yılında yazımı tamamlanan ve fakat 1976 yılında yayınlanabilen Vampirle Mülâkat oldu. Büyük bir galibiyet şampiyon ve kısa sürede en fazla satan kitaplar listesine giren roman, 1994 yılında, Tom Cruise ve Brad Pitt’in başrolünü paylaştıkları ve aynı adı taşıyan Hollywood filmine uyarlandı. Vampirle Görüşme, yazarın Vampir Vakayinameleri (Vampire Chronicles) adını verdiği bir serinin ilk kitabı oldu; serinin devam eserlerinden The Vampire Lestat 1985 yılında, The Queen of the Damned 1988 yılında yayınlandı. Toplam oniki kitabı bulan serinin ikinci ve üçüncü kitapları, The Queen of the Damned (Lanetliler Kraliçesi) adı aşağıda sinemaya uyarlandı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Ali Çatalbaş

Dünya genelinde yüz milyondan artı kitabı satılan ve gotik-korku edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olan Rice’ın imlâ kariyeri ve dünyaya bakış açısı, 2002 yılında kocası Stan Rice’ın kanser yüzünden ölüm etmesi ile köklü bir değişime uğradı. Kocasının vefatının peşinde Rancho Mirage, California’ya taşınan Rice, keza uzun yıllar her tarafında ateist bir insan olarak yaşamasına rağmen, çocukluk dini olan Roma Katolizmi’ne geri döndü. Yazarın yeni kazandığı dini bakış açısı eserlerine de yansıdı ve Rice, üç kitaptan oluşan ve İsa’nın hayatını konu alan yeni bir seriye başladı. Serinin birincil kitabı, Christ the Lord; Out of Egypt 2004 yılında, ikinci kitabı olan The Road to Cana ise 2008 yılında yayınlandı.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı