A

Atıf Yılmaz

Atıf Yılmaz Biyografisi

Yönetmen, yapımcı, senaryo yazarı. Gerçek adı Atıf Yılmaz Batıbeki‘dir. Dramadan komediye bir fazla farklı türdeki filmi izleyiciyle buluşturmuş olan Yılmaz, Türk sinemasının en manâlı yönetmenlerindendir. Bilhassa köy yaşamını anlatan ve toplumsal içerikli filmlerde galibiyet karşılayan sanatçı yönetmen, filmlerinin senaryolarını da kendisi yazıyordu. 50’li yılların başından bugüne değin Türk Sineması’nın her döneminde birbirinden başarılı filmlere imzasını atmış olan Yılmaz, uzun soluklu sinema kariyeri baştan başa birçok ödülün de sahibi olmuştur. Türkan Şoray, Şener Neşeli, Kemal Sunal, Hülya Koçyiğit ve Müjde Ar gibi başarılı oyuncularla çalışmış olan yönetmenin Selvi Boylum Al Yazmalım, Hayallarim, Aşkım ve Sen, Adı Vasfiye, Şekerpare, Keşanlı Ali Destanı ve Eğreti Gelin filmlerinden bazılarıdır. Türk sinemasında bir fazla yönetmenin yetişmesine katkıda bulunmuştur.
9 Aralık 1925‘de Mersin‘de dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Mersin’de tamamladıktan daha sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. sonradan Hoş Sanatlar Akademisi’nin Resim Bölümü’ne giren Yılmaz, mezuniyetinin ardındaki bir zaman film eleştirmeni, artist ve senarist olarak çalıştı.

Poster tasarımları da yapan Yılmaz iki filmde yönetmen yardımcılığı yaparak sinema kariyerine başlangıç verdi. Semih Evin‘in asistanıydı. Mezarımı Taştan Oyun isimli filmi Hüseyin Peyda ile birlikte yönetti.

Yılmaz, birincil filmi Kanlı Feryat için kamera arkasına geçtiğinde tarih 1951‘di. Orhan Günşiray‘la birlikte Yerli Film adındaki prodüksiyon firmasını kurduktan sonradan film çalışmalarına hız veren Yılmaz, çeşitli sinema derneklerinde ve sendikalarında da tayin aldı. Yerli Film kapandıktan daha sonra 1980‘de Ömer Kavur ve Yavuz Özkan ile birlikte ADAF’ı kuran Yılmaz, bu şirket dağıldıktan daha sonra, kendi namına bir yapımevi açtı.

Yılmaz, kendisiyle yapılan bir röportajda sinemayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Amanda Seyfried

tirnak-sol.gifspacer.giftirnak-sag.gifYan sinema kitle sanatı. hem ben sinemayı önemli bir sanat diye de düşünmüyorum. Yani bir roman yoğunluğunda bir şey anlatacak bir sanat yok. . . . Şu anlamda söylüyorum: bir stendhal, bir balzac okuduğunuz süre çağındaki şeyi görmüyorsunuz. Bugünkü estetik görüşünüz, dünya görüşünüzle görüyorsunuz. yani masa balzac’ın anlattığı masa değil, sizin bildiğiniz masa, insan davranışı bugün bildiğimiz şekliyle… Onun için bir roman okurken fiilen bir roman yazma imkanımız var. Halbuki sinemada hiçbir şeyi değiştiremiyoruz, tekrar bir durum. değiştiremediğimiz için de tez eskimeye müsait. bana sorarsanız on yılda en iyi film bile eskiyor.

Nurhan Nur, Ayse Şasa ve Deniz Türkali‘yle olmak üzere 3 evlilik yapmış olan yönetmenin, 114 filmi, 37 senaryosu ve 12 prodüksiyonu bulunmaktadır. Sanatkâr yönetmenin başarıyla dolu hayatı 5 Mayıs 2006‘da sona ermiştir. Ölümü tüm Türkiye‘de büyük endişe yaratmıştır.

Katıldığı Festivaller

Eylül Fırtınası

2000 Münih Film Festivali (Almanya)

2000 Boston Türk Filmleri Festivali (ABD)

2000 Viyana Film Gösterimi (Avusturya)

Vigo Cineasia 2000 (İspanya)

2000 Polonya Türk Filmleri Haftası

Adı Vasfiye

Polonya Türk Filmleri Haftası 2000

Hayallerim Aşkım ve Sen

Polonya Türk Filmleri Haftası 2000

Aaah Belinda

Polonya Türk Filmleri Haftası 2000

Ödülleri

1959 – Gazeteciler Cemiyeti Türk Film Festivali, En Başarılı Rejisör (Bu Vatanın Çocukları)

1972 – 9. Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen, (Cefa)

1976 – 13. Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen, (Deli Yusuf)

1978 – 15. Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen, (Selvi Boylum, Al Yazmalım)1984 – 21. Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen, (Bir Yudum Sevgi)

1986 – 23. Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen (Aaahhh Belinda)

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Aristotales

1998 – 33. Antalya Film Şenliği, Yaşam Boyu Övünç Ödülü, (1996, Selvi Boylum, Al Yazmalım)

2001 – Sinema Yazarları Derneği” SİYAD Övünç Ödülü.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı