N

Norman Borlaug

Norman Borlaug Biyografisi

“Yeşil Devrim”in babası olarak tanınan Amerikalı tarım bilimci, 20’inci yüzyılda tarım alanında yeni yöntemler ilerletti. Geliştirdiği tarım teknolojisiyle dünyadaki özlem sorununu yenmeyi amaçlayan Norman Borlaug Yeşil Devir’in öncülerinden olup 1970 yılında Nobel Barış Ödülü‘nü kazanmıştır.

Norman Borlaug, 25 Mart 1914 tarihinde Cresco, Iowa, ABD’de Norveçli bir göçmen ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Bütün adı Norman Ernest Borlaug’dır. Minnesota Üniversitesi‘nde bitki biyolojisi öğrenimi görebilen Borlaug, benzer üniversitede bitki patolojisi dalında doktora derecesini aldı. sonradan 1944-1960 yılları aralarında Rockefeller Vakfı’nın Meksika‘da uyguladığı Meksika Tarım Programı’nda tahlilci olarak çalıştı. Tahıl bitkilerinin ıslahıyla uğraştı ve mahsul verimi yüksek olan yeni ırklar ilerletti.

Kalıtımsal bitki patolojisi üstüne doktorasını tamamladıktan sonra Meksika’da araştırmalarına başladı. İlk saptama ettiği sorun, buğday rekoltesini düşüren ve gıda kıtlığına sebep olan buğday mantarı oldu.

Sorunun üstesinden gelmek için Borlaug birçok menfaat karşılayan sanki bodur Meksika türleri geliştirdi. Daha kısa buğday, daha kuvvetli ceset ve standartlardan iki ya da üç kat daha fazla tohum üretti. Bu yeni türler Meksika’daki buğday ekimini farklı boyutlara taşıdı

Borlaug’un Meksika hükümetiyle çalıştığı zaman içinde Meksika‘nın buğday üretimi üç katına çıktı; 1963 yılında ülkede yetiştirilen buğdayın %95’i Borlaug’un yetiştirme programlarından sağlanıyordu. Buğday hasadı o yıl, 1944’te Meksika’ya birincil geldiği zamandakinden 6 kat daha fazlaydı. Çalışmalarını sonradan Hindistan ve Pakistan’a taşıdı ve getirdiği yeni tohumlarla dünyadaki açlık sorunuyla baş etmek için emek harcadı. 1965 ve 1970 yılları aralarında Hindistan’ın buğday mahsulü 12 milyondan 21 milyon tona yükseldi. Kısa sürede alıştırma prensipleri ve fikirleri Çin ve Afrika’da taklit edildi. 1960’ların ortalarında ithal edilen cüce buğday, Pakistan ve Hindistan‘ın buğday üretiminde de yüzde 60’lık bir artma meydana geldi.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Neşe Karaböcek

Norman Borlaug, biyoteknolojiden faydalanarak hastalıklara, hatta susuzluğa dayanıklı tahıl ürünleri geliştirmiş, bu sayede 1960 ve 1990 yılları arasında Asya, Afrika ve Latin Amerika’da yiyecek üretimi 2 kattan artı artmıştı.

Norman Borlaug, ayrıca, triticale adıyla bilinen bir buğday-çavdar melezi geliştirdi.

Norman Borlaug, bu çabalarından nedeniyle 1970 yılında Nobel Barıştırma Ödülü‘ne değer görülmüştür.

Tahıl bitkilerini islah ederek Pakistan ve Hindistan‘da hububat üretimi 4 kat artıran Norman Bourlaug, Amerika‘da sivillere bahşedilen en yüksek ödül olan Kongre Altın Madalyası‘nı da almaya yargı kazanmıştır. ABD Başkanlık Hür madalyasını da alan Norman Borlaug, bu üç ödülü pat diye bölge 5 kişiden biri oldu.

1960-1963 yılları aralarında Amerika Kıtası Gıda Bitkileri Programı’nın, 1964-1979 yılları aralarında Meksiko’daki Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi’nin yöneticiliğini yapan Borlaug, tarım, nüfus kontrolü ve besin kaynakları konusundaki birçok oturum ve komiteye de danışman olarak katılmıştı. 1986 yılında Dünya Gıda Ödülü’nü başlattı. Asya ve Afrika’daki tarım üretiminin artışı için çalışmış olan Borlaug, dünyadaki arzu sorununun biyoteknoloji ile ortadan kalkacağını savunmuştur.

Norman Borlaug, 1937 yılında Margaret Borlaug ile evlendi. Eşi 8 Mart 2007 tarihinde öldü. Scotty Borlaug, William Borlaug, Norma Jean Laube adlarında 3 çocuğu vardır.

Norman Borlaug, 12 Eylül 2009 tarihinde Dallas, Teksas, ABD’de 95 yaşında ölmüştür.

Kitapları :
1982 – Wheat in the Third World
1983 – Land Use, Food, Energy and Recreation
1988 – Norman E. Borlaug: A Bibliography of Papers and Publications
1994 – Supplement to Transactions, Keynote Lecture
1997 – Norman Borlaug on World Hunger
2002 – La revolución verde, paz y humanidad
2003 – Feeding a World of 10 Billion People: The TVA/IFDC Legacy
2004 – Vision of 2050 Agriculture in China: Dare to Dream
2009 – Fiat panis: für eine Welt ohne Hunger

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nikos Kazancakis
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı