P

Pierre Curie

Pierre Curie Biyografisi

Manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla belli Fransız bilim adamı. Karısı Marie Curie ile beraber radyasyonun keşfine yaptığı katkılardan nedeniyle Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır. Pierre Curie, 1906 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucunda hayata gözlerini yumdu; karısı ise 1934 tarihinde, aşırı radyasyondan kaynaklanan kan kanseri sebebiyle hayatını kaybetti.
Pierre Curie, 15 Mayıs 1859 tarihinde, Paris, Fransa’da dünyaya geldi. Hekim olan babası Eugene Curie tarafından okula gönderilmeyip evde yetiştirilen Pierre Curie, kısa vakit içeriside matematik ve geometriye tuhaf bir yetenek gösterdiğini kanıtladı. Henüz 16 yaşındayken üniversite eğitimine başlayan ve 18 yaşındayken master derecesinin eşdeğeri sayılan bir eğitimi tamamlayan genç fizikçi, parasızlık sebebiyle doktora çalışmalarını yarıda teslim etmek zorunda kaldı.

1880 yılında, abisi Jacques Curie ile beraber piezoelektrik kavramını tanımlayan Pierre Curie, bu tarihten bir yıl sonradan ise, günümüzde çağdaş bilimin her alanında kullanılan kristal osilatörü icad etti. Doktora tezi için manyetizma, bilhassa de Ferromanyetizma ve diamagnetizma kavramları üzerine incelemeler yapan Pierrenucunda kendi adıyla anılan Curie Sabiti adlı kavramı bilime kazandırdı.

25 Temmuz 1895 tarihinde kendisi gibi bilim insanı olan Marie Curie ile evlenen Pierre Curie, bu evlilikten 1897 ve 1904 yıllarında iki kız çocuğu sahibi oldu. Karısı Marie Curie ile beraber radyasyonun keşfine yaptığı katkılardan nedeniyle Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Pierre Curie, 1904 yılında Sorbonne’da profesör ünvanı kazandı ve aynı yıl Fransız Bilimler Akademisi’ne kabul edildi.

Pierre Curie, 19 Nisan 1906 tarihinde geçirdiği bir trafik kazası sonucunda hayata gözlerini yumdu. Yağmurlu havada karşıdan karşıya dinmek için yolda ilerlerken ayağı kayan ve yere düşen Currie, kendisine çarpan bir at arabası sebebiyle hayatını kaybetti.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Parla Şenol

Ödülleri

Fizik dalında Nobel Ödülü, 1903

Davy Madalyası, 1903

Matteucci Madalyası, 1904

Elliot Cresson Madalyası, 1909

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı