Y

Yıldız Tezcan

Yıldız Tezcan Biyografisi

Yıldız Tezcan ismi, müzik tarihine altın harflerle kazınmış, unutulmazlar aralarında yerini almıştır…

Yıldız Tezcan, 15 Mart 1945 tarihinde istanbul’da doğmuştur. Babası Türkiye’nin ilk makyözlerinden Cemal Konca’dır. Şişli, Talat Paşa orta 2.nci sınıftan terk olarak tahsil hayatını tamamlamıştır. Daha 9 yaşında müzik hayatına başladı ve birincil plağa okuduğu eser, yine bir çocuk şarkısı olan “Orda Bir Köy Var Uzaktan” dır. Aynı dönemlerde çocuk korosunda da şarkılar söyledi. Belediye Konservatuarı ve peşinde musiki üstadlarından aralıksız dersler aldı.

1963’de Grafson Plak şirketiyle uzlaşma imzalayarak ilk profesyönel çalışması “Şahin İdim / Tosuno” adında 78 Devirli Taş plağını çıkardı. Grafson firmasına okuduğu 11 plaktan daha sonra, başlıca çıkışını yapacağı ve dönemin en büyük plak yapımcı ve şirketlerinden Odeon’la mukavele imzalayarak, bu firmaya okuyacağı yaklaşık 100 adet 45’lik plaklar serüvenine de başlamış olur.

“Esmerim, “Hele Dadaş, “Vur Sineme Öldür Beni, “Erzurum Dağları, Aman Dünya Ne Rahat İmiş, “Mühür Gözlüm ve “Hastahane Önü İncir Ağacı” gibi bu şirkete yapmış olduğu birincil plakları büyük alaka görmüştür. Neriman Altındağ ve Muzaffer Akgün kuşağından sonra bayrağı eline alarak kısa zamanda Türkiye sınırları içerisinde büyük üne kavuşur.

Bu alaka ve çabuk yükseliş döneme ait film yapımcılarının da gözünden kaçmamıştı. 1960’lı yıllarda farklı alanlara yönlendirilmiş filmlerde de rol almaya başlayan Yıldız Tezcan dönemin gişe rekortmeni filmleri olan Kırık Saz, Mahzun Gönüller ve Sevda Çiçeğim gibi filmlerde rol almıştır. 1969 yılında ise Gurbette Ölenler adlı filmde Ahmet Mekin ile başrol oynamıştır. 1965 yılında Ümit Utku‘nun çektiği birincil filmi “Gönül Kuşum” da başrollerini Yılmaz Güney ile paylaşan Yıldız, 1973 yılına dek 45 sinema filminde başrol oynar. Bunlardan, “Aşkın Gözyaşları, “Berduş Yıldız, “Yayla Kartalı, “Kaldırım Meleği, “Kırık Saz, “Mühür Gözlüm ve “Ezom” büyük gişe hasılatları yapmış akla gelen filmlerinden yalnızca bir kaçıdır.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Yüsra Geyik

1973 yılında “Ezom – Bir Dost Bulamadım” adlı sinema filminde Aytaç Arman ve Yusuf Sezgin ile beraber başrolde oynamıştır.

sonradan Odeon’la yeni bir anlaşma yaparak, “Para ile Saadet Olmaz, “Sevemedim Kara Gözlüm, “Agora Meyhanesi, “Benim de Canım Var, “Zalimin Zulmü” gibi plaklarında Türkülerin biraz dışına çıkarak yediden yetmişe, köylüden şehirliye milyonların sevgilisi olmuştur.

1972’de uzun yıllar birlikte çalıştığı Odeon plak firmasından ayrılan meşhur sanatçı, tekrar o dönem, çoğu star’ı bünyesinde toplamaya başlayan Yavuz Plak’la anlaşır. Burada 1974 yılına değin 20 plak daha okur ve “Unutursun Diye” arabesk 45’liği yine çok ses getirir. Daha sonraki plak çalışmalarında her yerde özüne dönerek, tekrar tekrar çıkardığı “Nar Tanesi, “Dumanlı Dumanlı Oy Bizim Eller, “Bir Dost Bulamadım, “Gereksiz Yere gibi türkü motifli bu plakları koskocoman satış grafikleri yakalarken, yapımcısına da büyük kazançlar sağlamıştır. 1974‘ün son aylarına gelindiğinde “Taç Plak” şirketiyle yeni bir anlaşma yapan ressam, 7 adet 45’lik plak daha yapar. “Dam Üstüne Çul Serer, “Affetmem Seni, “Nem Kaldı, “Ne sevdiğin Muhakkak Ne Sevmediğin gibi plaklar çıkardı.

Bir fazla plağında Arif Sağ ve Orhan Gencebay‘ın yanı sıra, İstanbul ve Ankara Radyo’sundan Şenel Önaldı, Mehmet Erenler ve Yücel Paşmakçı gibi büyük saz üstadları, enstrümanlarıyla sanatçıya eşlik ettiler.

istanbul ve peşinde Ankara Radyo’su sınavlarını şampiyon Yıldız, üç dört yıllık bu serüveninden daha sonra tercihini sahneden yandan kullanarak Radyo’dan terketmek durumunda kaldı. Türkiye ve Almanya‘da çıkardığı 200’ün üstündeki plak sayısıyla bu alandaki rekoru da elinde bulunduran ünlü sanatkâr, Türkiye’de en çok plak yapmış bayan sanatçı ünvanına da sahiptir.

Taç Plak’la yapmış olduğu 10 yıllık antlaşma, büyük şöhretinde ancak sonun başlangıcı olarak da gösterilebilir. Bundan Böyle Türkiye’de plak, kaset yapamayan ünlü sanatçı müzik çalışmalarını Almanya’da, Türküola bünyesinde devam ettirir. 1985 yılında eski mukavelesi sona eren Yıldız Tezcan bitmiş Türkiye’ye döner ve bu sefer Güneş Plak’la anlaşarak bir yüzü Arabesk, diğer yüzü Türkülerden oluşan “Unutulur mu?” albümünü piyasaya çıkarır.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Yuriy Sedykh

90’lı yıllara gelindiğinde, daha çok yurt içi ve yurt dıştan sahne çalışmalarına yük veren ressam, son olarak 1999 yılında “YIDIZ TEZCAN 2000” (Görüntü Günü) albümünü Dünya Müzik etiketiyle çıkarır.

Yıldız Tezcan, 1962 yılında organizatör ve plak yapımcısı Mahmut Tezcan ile evlendi. 1968 yılında boşandı. Ömer ve Önder adlarında iki oğlu vardır.

İkinci evliliğini 1968 yılında film yapımcısı Faruk Gerçek ile yaptı.

Yıldız Tezcan ismi, müzik tarihine altın harflerle kazınmış, unutulmazlar arasında yerini almıştır…

Filmleri :
Oyuncu :
1986 – Kiralık Kadın (Sinema Filmi)
1986 – Cemile (Sinema Filmi)
1973 – Ezom – Bir Dost Bulamadım (Ezo) (Sinema Filmi)
1969 – İki Yetime (Sinema Filmi)
1969 – Tatlı Sevgilim (Sinema Filmi)
1969 – Gurbette Ölenler (Sinema Filmi)
1968 – Yayla Kartalı (Yıldız) (Sinema Filmi)
1968 – Kara Bahtım (Sinema Filmi)
1968 – Tamamlanmış İbo İstanbul Kaldırımları (Yıldız) (Sinema Filmi)
1967 – Şark Yıldızı (Sinema Filmi)
1967 – Zehirli Çiçek (Yıldız) (Sinema Filmi)
1967 – Yayla Kızı Yıldız (Yıldız) (Sinema Filmi)
1967 – Islak Gözler (Sinema Filmi)
1967 – Mühür Gözlüm (Sinema Filmi)
1967 – Kızım Duymasın (Yıldız) (Sinema Filmi)
1967 – Kimsesizim (Sinema Filmi)
1966 – İçimdeki Ateş (Sinema Filmi)
1966 – Yetimlerin Türküsü (Sinema Filmi)
1966 – Sevda Çiçeğim (Sinema Filmi)
1966 – Mahzun Gönüller (Sinema Filmi)
1966 – Kırık Saz (Sinema Filmi)
1966 – Kaldırım Meleği (Sinema Filmi)
1966 – Hazreti Ayşe (Sinema Filmi)
1966 – Aşkın Gözyaşları (Yıldız) (Sinema Filmi)
1965 – Gönül Kuşu (Yıldız) (Sinema Filmi)

Müzik :
1986 – Kiralık Kadın (Müzik) (Sinema Filmi)

Müzik ekibi :
1968 – Hazır İbo İstanbul Kaldırımları(Müzik Koordinatörü) (Sinema Filmi)
1967 – Zehirli Çiçek (Müzik Yönetmeni) (Sinema Filmi)

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Prof.Dr.Yağız Üresin
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı