B

Bernard Arnault

Bernard Arnault Biyografisi

Dünyaca ünlü bir ödenti rekortmeni ve başarılı bir işadamıdır. LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Christian Dior SA. Arnault şirketlerin başkanı ve CEO görevlerini üstlenmektedir.

Bernard Arnault, 5 Mart 1949 tarihinde Roubaix, Fransa’da doğmuştur. Bütün adı Bernard Jean Étienne Arnault’dur. Babası iş adamı Jean Leon Arnault’dur. Maxence Van Der Meersch Lisesi’ni bitirdikten sonra dünyaca meşhur École Polytechnique adlı üniversitede mühendislik okudu ve 1971’de mezun oldu. Mühendislik öğrenimi görebilen Arnault, babasının inşaat şirketini ve orta karar bir serveti yönetmesi beklenirken, o bambaşka bir kulvara içten yürüdü.

Üniversiteden mezuniyetinin anında arkasından da babasının Ferrt şirketine girdi. Burada mühendis olarak çalışırken bir yandan da şirketi büyütmenin planlarını yapıyordu. Uzun uğraşlar sonunda babasını 1976 yılında ikna ederek şirketin odak noktasını değiştirmeyi başardı, şirket çabucak büyüyen bir sektör olan emlak alanına yöneldi.

Bu amaçla şirketin inşaat sektöründeki bütün mal varlıklarını satışa çıkardı. Bu satıştan elde edilen 40 milyon Fransız frangı ile o süre hızla gelişen bir sektör olan emlak alanına yatırım yaptı. Daha Sonra ismi değişerek Ferinel adını bölge şirket, tatil ve konaklama hizmetleri sektörüne yönelerek heybetli başarılara imza attı. Bernard Arnault 1974’te Şirket Geliştirme Departmanı Direktörü pozisyonuna atandı, bundan üç yıl sonradan CEO oldu, 1979’da ise babasının yerini alarak şirketin yönetim kurulu başkanlığına geldi.

1981’de Fransa’da sosyalistler iktidara gelince işler kendisi için pek de iyi gitmedi, bu sebeple Arnault ve ailesi ABD’ye taşınmak zorunda kaldı. Arnault, burada da keskin ticari zekasını kullanarak girişimlerde bulundu ve Florida eyaletinin Palm Beach şehrinde lüks siteler inşa etti, yani emlak işinin resmen ABD ayağını kurmuş oldu. Takvimler 1983’ü gösterdiğinde Fransız siyasetinde birtakım şansın dönmesi meydana gelmeye başladı; iktidardaki sosyalistler daha muhafazakâr bir hesaplı modele geçiş yapınca Arnault da vatanına geri dönme kararı aldı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Burcu Biricik

Bu esnada Boussac Saint-Frères adlı büyük tekstil firması iflas edince Arnault bunu epeyce kârlı bir fırsat olarak gördü. Christian Dior’un tasarım ofisini ve dikimhanesini de bünyesinde barından Boussac Saint-Frères tam bir tekstil imparatorluğuydu. Arnault, Lazard Fréres adlı yatırım firmasının yönetimle ilgili ortağı Antoine Bernheim ile meslek birliği yaparak zorunlu finansmanı sağladı ve Boussac’ı satın aldı.

Toplamda 80 milyon dolara mülk olan bu işlem için Arnault 15 milyon dolar yatırdı, geri kalan 65 milyon doları ise Bernheim sağladı. Arnault Boussac’ı satın aldıktan daha sonra şirketin varlıklarının çoğunu sattı ama zenginlerin gözde markası olan Christian Dior’u ve Le Bon Marché alışveriş merkezini elinde tuttu, 1985’te ise Dior’un CEO’su oldu.

Arnault ağır ağır birçok farklı şirketi satın aldı ve son derece prestijli bir marka olan Christian Dior’u ve Le Bon Marché alışveriş merkezinin yeni sahibi oldu. 1987 yılında Louis Vuitton ile Moët Hennessyu yeni şirketin hisselerine milyonlarca dolar yatırdı ve LVMH’nin ilk hissedarı oldu. Sonra haliyle idare heyeti başkanı seçildi ve hemen fazla kapsamlı bir yükselme planını uygulamaya başladı. Bu plan kapsamında LVMH’yi dünyanın en büyük lüks ürün satan şirketlerden biri haline getirdi.

sonra Guerlain (1994), Loewe (1996), Marc Jacobs (1997), Sephora (1997) ve Thomas Pink (1999) gibi birkaç kayda değer işyeri daha satın aldı.

Önceleri özel yatırımcı sıfatıyla girdiği şirkette kısa sürede çoğunluk hisselere sahip olarak yönetimi ele geçirmiş ve amiral gemisinin Louis Vuitton olduğu şirketine yavaş yavaş Givenchy, Christian Lacroix, Kenzo, Christian Dior, Loewe, Celine, Fendi gibi köklü modaevlerini ve şirketleri eklemeye başlamış.

LVMH’nin tek etkinlik kolu moda değil (zaten LVMH’nin açılımı da Louis VuittonMoet Hennessy). Moet Chandon, Dom Perignon şampanyaları, Hennessy ve Hines konyakları gibi lüks içecekler, Sephora kozmetik zinciri, dünyanın en büyük duty-free zinciri olan DFS Grup, Tag Heuer saatleri ve daha böylece fazla lüks mahsul markası da bu şirketin şemsiyesi aşağıda yer alıyor. Yukarıda sayılan hiçbir markanın kurucusu da o değildir. Onun yeteneği, eline aldığı her markayı dünya çapında bir yıldız, sektörünün en dinç markası haline getirmek.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Battal Gazi

Bernard Arnault, Forbes dergisinin Mart 2011 raporuna göre $41 milyar Doları bulan servetiyle en varlıklı 4. İşadamıdır. 9 Mayıs 2017 tarihli aktüel verilere göre Bernard Arnault’un net değeri 54,5 milyar dolardır.

Aralarında Christian Dior, Louis Vuitton, Sephora, Hennessy, Dom Perignon, Fendi, Donna Karan, Givenchy, Zenith, Moet et Chandon, Guerlain ve TAG Heuer gibi markaların olduğu 60’a yakın markanın sahibidir.

1989’da LVMH’nin CEO’su ve yönetim kurulu başkanı olan Arnault, aynı dönemde meşhur Fransız perakende grubu Carrefour’un da azınlık hissedarı oldu.

Kendi ürünlerinin taklitlerini sattığı için eBay şirketini mahkemeye vererek, 2008 yılının haziran ayında 61 milyon dolarlık bir tazminat kazandı.

Bernard Arnault, François Hollande‘nın Fransa başkanı seçilmesinden daha sonra aidat oranlarında artışın gündeme gelmesi üzerine 2012 Ağustosunda Belçika vatandaşlığına başvurdu. Bu haberi izleyen haftalarda Arnault’nun Belçika‘daki daha avantajlı ödenti mevzuatından faydalanmak için grup şirketlerine ait 4,1 milyar Avro aktifi bu ülkeye aktardığı duyuruldu.

Kızı Delphine Arnault LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)başkan yardımcısıdır.

Evlilikleri :
1.eşi : 1973 yılında Anne Dewavrin ile evlendi. 1990 yılında boşandı. Antoine Arnault (d.1977) adında bir oğlu ve Delphine Arnault (d.1975) adında bir kızı vardır. 2.eşi : 23 Eylül 1991 tarihinde Piyanist Hélène Mercier (d. 1960) ile evlendi. Alexander, Frederick ve John adlarında 3 oğlu oldu.

Pablo Picasso Bernard Arnault ünlü bir sanat koleksiyoncusu olup Pablo Picasso, Yves Klein, Henry Moore ve Andy Warhol gibi meşhur sanatçıların çeşitli tablolarını satın almıştır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı