B

Barbaros Hayreddin Paşa

Barbaros Hayreddin Paşa Biyografisi

Barbaros Hayreddin Paşa, ünlü Osmanlı Kaptan-ı Derya’sı.
Aslen Vardar yenicesinden olan ve 1461 senesinde Midilli‘nin fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed’in ordusunda bulunmuş, Yakup Ağa adlı bir Osmanlı sipahisinin oğlu olan Barbaros Hayreddin Paşa, 1478 yılı civarında Midilli’de dünyaya geldi. Belli Başlı adı Hızır olduğu halde Barbaros lakabıyla bilinen Barbaros Hayrettin’in bu lakabı, batılıların havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi Oruç‘a verdikleri “Barbarossa” adını sonradan kendisi için de kullanmalarından gelir. Barbaros lakabıyla bilinen Hızır’a, Hayreddin lakabını da daha sonra, Yavuz Sultan Selim takmıştır.

Barbaros Hayreddin Paşa, kardeşleri İlyas ve Oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulunurken, öteki kardeşi İshak ise Midilli Adası’nda kaldı. Oruç Reis ile birlikte çıktığı Cezayir seferinde, Cezayir’in fethedilmesinin ardındaki Oruç Reis, Cezayir’e Bey oldu.

İshak ve Oruç Reis’lerin şehit olmalarının arkasında Cezayir Beyliği’ne atanan Barbaros Hayreddin, daha sonra Beylerbeyi ünvanını da aldı ve 1534 yılında istanbul’a gelip Kaptan-ı Derya oldu.

Bir çok zafer kazananarak, Avrupa‘da ün yapan Barbaros Hayreddin, 5 Temmuz 1546 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından, sağlığında Beşiktaş‘ta yaptırdığı medresenin yan türbeye defnedildi.

Barbaros Hayreddin zamanında, Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşırken, gerisinde da, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane baştan sona bu güç varlığını uzunca bir süre daha devam ettirdi.

Akıllı ve cesur bir komutan olarak tanınan ve ömrü denizlerde geçtiğinden Rumca, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca gibi Akdeniz dillerini mükemmel bilen Barbaros Hayreddin Paşa’nın, Mehmed Paşa, Hasan Paşa ve Vali Paşa adında üç oğlu vardı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Benyamin Netanyahu
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı